Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Μέχρι το 2030 οι Έλληνες θα ξεπεράσουν τους Ιταλούς ως γηραιότερος λαός

Ο γερμανόφωνος Tύπος για τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Στη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα εστιάζει το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) σε ανταπόκριση από την Αθήνα που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του tagesschau.de. «Σύμφωνα με τα προγνωστικά», διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, «μέχρι το 2030 οι Έλληνες θα ξεπεράσουν τους Ιταλούς ως ο γηραιότερος λαός της ΕΕ». Η ανταποκρίτρια της ARD θυμίζει ότι «το τελευταίο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα είχε ξεσπάσει το 2010. Λόγω οικονομικής κρίσης εγκατέλειψαν την Ελλάδα σχεδόν μισό εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες. Πολλοί σπούδασαν στο εξωτερικό και παρέμειναν εκεί. ‘Πρέπει να σταματήσουμε τη μετανάστευση των νέων, γιατί είναι σημαντικοί για την οικονομία και επιπλέον βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης' λέει ο Βύρων Κοτζαμάνης, δημογράφος και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έτσι η Ελλάδα δεν χάνει μόνο εξειδικευμένους εργαζόμενους, αλλά και τους απογόνους τους. Την κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι ακόμη και οι Έλληνες που παραμένουν στη χώρα αποκτούν όλο και λιγότερα παιδιά».

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιδόματα και νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση. «Το πρόβλημα είναι ότι για να λάβει κανείς ορισμένες παροχές, θα πρέπει ήδη να έχει μία σταθερή δουλειά» γράφει η ανταποκρίτρια της ARD στην Αθήνα. «Ωστόσο, ιδιαίτερα οι νεότεροι εργάζονται συχνά με επισφαλείς συνθήκες και με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή και χωρίς σύμβαση. Η ανεργία των νέων αγγίζει το 40%. Δύο στους τρεις Έλληνες μεταξύ 18 και 34 ετών μένουν ακόμη με τους γονείς τους. ‘Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις, θα διαπιστώσετε ότι οι Έλληνες είναι από τους λιγότερο αισιόδοξους λαούς της Ευρώπης, όσον αφορά το μέλλον τους', λέει ο Κοτζαμάνης. Παντού επικρατεί αβεβαιότητα. ‘Σήμερα έχω δουλειά, αλλά θα την έχω και αύριο; Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει...»

Στην Αρμενία ο Σεβάν Νισανιάν

Η εφημερίδα Tagesspiegel αποκαλύπτει νέες εξελίξεις στην υπόθεση του διανοούμενου Σεβάν Νισανιάν, που είχε διωχθεί στην Τουρκία, βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα, παντρεύτηκε Ελληνίδα, αλλά απειλείται με απέλαση στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου «τίποτα δεν είχε προετοιμάσει τον Νισανιάν ότι θα τον χαρακτήριζαν κίνδυνο για την ασφάλεια και ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ελλάδα. Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου συνελήφθη και παρέμεινε φυλακισμένος επί μία εβδομάδα, εωσότου στις 7 Ιανουαρίου ένα δικαστήριο αποφάσισε την απέλασή του χωρίς να αναφέρει τους λόγους, όπως λέει ο ίδιος στην Tagesspiegel».

«Για να προλάβει την απέλαση, που είχε οριστεί για τις 22 Ιανουαρίου», αναφέρει το δημοσίευμα, «ο Νασινιάν αναχώρησε (από την Ελλάδα) την Τρίτη με προορισμό τη Γαλλία. Από το Παρίσι μάλλον θα πάρει τον δρόμο για την Αρμενία, όπως λέει. Μετά τη διαφυγή από την Τουρκία, η Αρμενία του είχε χορηγήσει υπηκοότητα και τώρα του προσφέρει καταφύγιο. Αυτή η προοπτική του προκαλεί φόβο, λέει ο 65χρονος: ‘Είναι τρομακτικό να αρχίζεις πάλι από την αρχή, σε μία άγνωστη χώρα...» 

Θρησκευτικοί ανταγωνισμοί στα βάθη της Αφρικής

Για «νέο σχίσμα» που απειλεί την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αφρική κάνει λόγο η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ) με αφορμή τους διαγκωνισμούς μεταξύ των Πατριαρχείων Μόσχας και Αλεξανδρείας. Προειδοποιεί ότι «η αντιπαράθεση για την Ουκρανία επιβαρύνει τις σχέσεις των Ανατολικών Εκκλησιών». Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Λίγο πριν τα Χριστούγεννα προέκυψε σοβαρή ρίξη εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας αποφάσισε να ιδρύσει Εξαρχίες στην Αφρική, στον χώρο δικαιοδοσίας της αδελφής Εκκλησίας με έδρα την Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για ξεκάθαρο πλήγμα κατά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β', ο οποίος στη διένεξη της Ουκρανίας είχε ταχθεί υπέρ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συναινώντας στην αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».  

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ζυρίχης «ο Θεόδωρος καλείται τώρα να πληρώσει τον λογαριασμό. Η Μόσχα δημιουργεί παράλληλες εκκλησιαστικές δομές στην Αφρική. Αυτό είναι αξιοθρήνητο. Υποσκάπτει την αξιοπιστία της Ορθοδοξίας, όχι μόνο στην Αφρική. Επιπλέον, το περιστατικό αποδεικνύει ότι η διένεξη για την Ουκρανία έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Και αυτό όχι μόνο με όρους γεωπολιτικούς. Απειλούνται και οι δεσμοί μεταξύ των Ανατολικών Εκκλησιών, οι οποίες αντιλαμβάνονται εαυτές ως αδελφές Εκκλησίες».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle