Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020
x

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΝΟΜΑΤΙ ΚΟΥΡΤΣ»


Αίσθηση, αλλά και ανάμεικτες αντιδράσεις, προκαλεί στον γερμανόφωνο τύπο ο θρίαμβος Κουρτς στις βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας

"Μία επανάσταση ονόματι Κουρτς" επιγράφεται σχόλιο της κεντροδεξιάς Frankfurter Allgemeine, η οποία εκτιμά ότι δύο ήταν οι νικητές των εκλογών: ο πρόεδρος του κεντροδεξιού ÖVP Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά και ο επικεφαλής του ακροδεξιού FPÖ Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Ανεξαρτήτως πολιτικού περιεχομένου, ο σχολιαστής επισημαίνει ότι για τον Κουρτς το "μυστικό της επιτυχίας" ήταν η πλήρης αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού: "Σε αντίθεση με το  (σοσιαλδημοκρατικό) SPÖ, που παλαιότερα φημιζόταν για την εσωκομματική πειθαρχία του, η πραγματική επανάσταση συνίσταται στον μετασχηματισμό του (κεντροδεξιού) ÖVP σε μία καλοκουρδισμένη μηχανή για την παραγωγή πολιτικής. Ενός ÖVP που είχε περιέλθει σε λήθαργο, καθώς σερνόταν στο άρμα τοπικών ηγεμόνων και οργανωμένων συμφερόντων. Που φαινόταν να ακολουθεί διαρκή πορεία παρακμής μετά την καθαίρεση του Βόλφγκανγκ Σύσελ προ δεκαετίας. Σε αυτά προστίθεται η αίσθηση μίας νέας, άφθαρτης δύναμης. Ο Κουρτς πέτυχε με συνθήματα όπως ʻΝέο ύφοςʼ και ʻΤώρα ή Ποτέʼ. Πρόκειται μάλλον για ένδειξη θράσους από έναν πρόεδρο κόμματος, το οποίο κυβερνά επί τριάντα συναπτά έτη..."

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για "στυγνό λαϊκισμό" στην Αυστρία, η οποία ωστόσο δεν αποτελεί μοναδική ή ιδιαίτερη περίπτωση.  Όπως επισημαίνεται "με ξενοφοβία, ισλαμοφοβία και υπόγεια τεχνάσματα που εκμεταλλεύονται τον φόβο της παρακμής μπορεί κανείς πλέον να ασκήσει πολιτική σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Στην υπερβολή του το αποδεικνύει στην Ουγγαρία ο Βίκτορ Όρμπαν, διασφαλίζοντας την εξουσία με αυτό το ʻλαϊκιστικό τριπλούνʼ. Αυτό είναι το Zeitgeist και πολλοί φοβούνται ότι ο άνεμος εντείνεται..." Ποιά είναι όμως η εναλλακτική λύση; Σύμφωνα με τον σχολιαστή "τους ακροδεξιούς δεν τους σταματάς ενδίδοντας κι εσύ στο προπατορικό αμάρτημα, αλλά απευθύνοντας στους ψηφοφόρους μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Αντιπαράθεση χρειάζεται, όχι οικειότητα".

Ο Κουρτς ως... δεξιός Μακρόν;

Η συντηρητική Die Welt, σε εκτενές άρθρο, ακολουθεί μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση και χαρακτηρίζει τον Σεμπάστιαν Κουρτς "Ευκαιρία για την Ευρώπη". Υποστηρίζει ότι "η εντυπωσιακή άνοδός του έχει κοινά στοιχεία με εκείνη του Εμμανουέλ Μακρόν". Μάλιστα ο αρθρογράφος επαινεί την πρωτοβουλία του Κουρτς να κλείσει προ ετών τον "βαλκανικό διάδρομο" για τους πρόσφυγες: "Ήταν μία αριστοτεχνική διπλωματική ενέργεια, με την οποία έθεσε τις βάσεις για να διεκδικήσει την καγκελαρία. Ο ίδιος ο προεκλογικός αγώνας εξελίχθηκε σε μία επαγγελματική εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, παρόμοια με εκείνη του Μακρόν. Ως νέο χρώμα του κόμματος επελέγη το τυρκουάζ. Οι ιστοσελίδες του κόμματος, επίσης σε χρώμα τυρκουάζ, γέμισαν με σύντομα, περιεκτικά μηνύματα. Χαμηλότεροι φόροι, ισχνότερο κοινωνικό κράτος. Και με όλες τις πολιτικές θέσεις, με τις οποίες (ο Κουρτς) άρχισε να αλιεύει ψήφους στα ύδατα του FPÖ: μηδέν ανοχή σε ένα αντιδημοκρατικό Ισλάμ, σκληρή στάση απέναντι σε εγκληματίες, καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης".

Πιο κοντά στην Ουγγαρία του Όρμπαν;  

Πώς κρίνει ο αυστριακός τύπος τον εκλογικό θρίαμβο του Σεμπάστιαν Κουρτς; Για την εφημερίδα Der Standard της Βιέννης μία μετεκλογική συμμαχία του κεντροδεξιού ÖVP με το ακροδεξιό FPÖ δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινή πολιτική ατζέντα στην Αυστρία, αλλά δρομολογεί και ευρύτερες αλλαγές στη συνταγματική τάξη και τη διεθνή παρουσία της χώρας: "Μία κοινή πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος μπορεί να μην έχει επιτευχθεί, αλλά δεν φαίνεται και πολύ μακριά. Αυτή είναι η πιο ανησυχητική όλων των ειδήσεων από την Κυριακή των εκλογών. Αν αναλογιστούμε τη συμπάθεια που τρέφουν τόσο το FPÖ όσο και ο Σεμπάστιαν Κουρτς για τον Βίκτορ ΄Ορμπαν και την πολιτική του, φαίνονται πλέον πιθανές θεμελιώδεις τροποποιήσεις του συντάγματος. Ήδη ο (επικεφαλής του FPÖ) Στράχε έχει δηλώσει ότι θα προσεγγίσει ανατολικοευρωπαϊκά κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία αν μη τι άλλο δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερη αλληλεγγύη στο κοινοτικό πλαίσιο..."

Από πού αντλούν νέες ψήφους οι ακροδεξιοί του FPÖ; Μία πρώτη απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει σήμερα η εφημερίδα Die Presse, δείχνοντας πρωτίστως το συγκυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Όπως αναφέρει "οι Κόκκινοι κατάφεραν να αλιεύσουν 161.000 ψήφους από το κόμμα των Πρασίνων και 156.000 από εκείνους που δεν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Αλλά είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες προς το FPÖ: 155.000 ψήφοι". Επιπλέον, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, το ίδιο το "Κόμμα των Ελευθέρων" κέρδισε τουλάχιστον 94.000 ψήφους από την Κεντροδεξιά και άλλα, μικρότερα σχήματα δεξιά του Κέντρου, καθώς και 122.000 νέους ψηφοφόρους".

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ