Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Νέα «ευρωπαϊκή Μόρια» στη Λέσβο;

Την απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο να δεχθεί η Γερμανία πρόσφυγες από την Ελλάδα σχολιάζει εκτενώς ο γερμανικός Τύπος.

Tην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για υποδοχή 1.553 ατόμων, που έχουν ήδη αναγνωρισθεί από τις ελληνικές αρχές ως πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, θεωρώντας ότι δεν αποτελεί από μόνη της ουσιαστική λύση και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες της Αθήνας. Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά χαλαροί, και έχοντας κλείσει τη Βαλκανική Οδό, άφησαν πολλά πρακτικά προβλήματα στους Έλληνες. Η δυστυχία στα προσφυγικά κέντρα των νησιών οφείλεται κυρίως στο ότι η ελληνική διοίκηση -κάτι που είναι επίσης λάθος των Ευρωπαίων- κατακλύστηκε από την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου. Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πραγματικά να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους τώρα, δεν αρκεί να δεχθούν μερικά εκατοντάδες ή χιλιάδες προσφυγόπουλα από τους δρόμους της Λέσβου. Η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τη δημιουργία αποτελεσματικών δομών, προκειμένου να αποφασίζει πιο γρήγορα επί τόπου, σύμφωνα με σαφείς, συνταγματικές αρχές, ποιος έχει δικαίωμα ασύλου και ποιος όχι. Και πρέπει να συνεχίζει να παλεύει για διπλωματικές λύσεις και βιώσιμες συμφωνίες με την Τουρκία (…) Η διαμεσολάβηση του Βερολίνου στη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ  Αθήνας και Άγκυρας είναι, επομένως, όσο αφηρημένο κι αν ακούγεται, βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Όποιος θέλει μια ευρωπαϊκή λύση, πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από το να δεχθεί μερικούς πρόσφυγες».

Σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει τα εξής για την αποτελεσματικότητα της γερμανικής απόφασης, αλλά και την κατασκευή νέου προσφυγικού κέντρου στη Λέσβο:

«Η απλή υποδοχή αιτούντων άσυλο από ελληνικά προσφυγικά κέντρα δεν αποτελεί υπεύθυνη κυβερνητική πολιτική. Λιγότερο συμβολικό, αλλά πιο σημαντικό είναι το δεύτερο σκέλος, το οποίο επεξεργάζεται η Μέρκελ με την Κομισιόν και τον Μητσοτάκη: την ανέγερση ενός λειτουργικού ευρωπαϊκού κέντρο ασύλου στη Λέσβο. Το πώς θα συνεργαστούν οι ελληνικές αρχές και οι αξιωματούχοι της ΕΕ στο νέο προσφυγικό κέντρο δεν είναι ακόμη σαφές. Όμως η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να θυσιάσει ένα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Κάποια μέρα η Μόρια θα μπορούσε να μην είναι πια σύμβολο δυστυχίας και ντροπής, αλλά σύμβολο μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου».

Tη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια σχολιάζει από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau και σημειώνει:

«Η Αθήνα ακολουθεί μια ωμή, βίαιη πολιτική αποτροπής στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, όπως και στα προσφυγικά κέντρα. Θέλει να δείξει, τόσο προς το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, ότι είναι δυνατή -εξευτελίζοντας και θέτοντας σε κίνδυνο τους πιο αδύναμους. Εδώ και πέντε χρόνια οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο το επιτρέπουν. Κι όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να το επιτρέπουν. Δεν ακούγεται κριτική για τις συνθήκες στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα, ούτε ασκείται πίεση στην κυβέρνηση για την καταστροφική, χωρίς σχέδιο διαχείριση της κρίσης. Η Κομισιόν και η Γερμανία γίνονται συνένοχες μιας παράνομης πολιτικής».