Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα

Η ελληνοτουρκική διαμάχη και η επίσκεψη του Γερμανού υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Το Spiegel αναφερόμενο στην ελληνοτουρκική διαμάχη γράφει για τη στάση των δυο χωρών: «Η διαμάχη είναι περισσότερο συμβολική, καθώς υπάρχουν πιθανώς μόνο μικρές ποσότητες αερίου στα επίμαχα ύδατα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να μην είναι καθόλου κερδοφόρα. Ωστόσο, τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική πλευρά έχουν αναδείξει το θέμα με την εθνικιστική τους ρητορική. Δεν είναι πλέον ζήτημα νομικών ζητημάτων, αλλά εθνικής κυριαρχίας. Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στέλνοντας  το Oruc Reis να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες. "Στη Μεσόγειο, η Τουρκία δεν παλεύει μόνο για πρώτες ύλες, αλλά και για την υπεροχή στην περιοχή", δηλώνει η Ίλκε Τοϊγκιούρ, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο ισπανικό ινστιτούτο Elcano Royal Institute. Ο Ερντογάν, πιστεύει, είναι επίσης πιθανό να αντιδρά στην πίεση του υπερεθνικιστή κυβερνητικού εταίρου MHP, ο οποίος ζητά σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα».

Και το άρθρο καταλήγει: «Οι πρόσφατες διενέξεις καθιστούν απίθανο να επιλυθεί γρήγορα η σύγκρουση. Αντ' αυτού, οι Ευρωπαίοι και η Τουρκία βρίσκονται για άλλη μια φορά σε τροχιά σύγκρουσης. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ακύρωσε ανεπιφύλακτα ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Άγκυρα και ζήτησε τον τερματισμό των προκλήσεων και αντ αυτού επισκέφθηκε την Κύπρο και την Ελλάδα. "Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει μια κατάσταση, στην οποία όλες οι πλευρές μόνο να χάσουν μπορούν ", δήλωσε ο πρώην διπλωμάτης Ίλγκεν».

Ο Μάας σε Κύπρο και Ελλάδα

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε ρεπορτάζ της αναφέρεται στην επίσκεψη του Χάικο Μάας σε Κύπρο και Ελλάδα και σημειώνει: «Κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, η Τουρκία υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις της με την ΕΕ μέσω δράσεων όπως η αναζήτηση φυσικού αερίου σε αμφιλεγόμενες περιοχές του Αιγαίου. Ο Μάας δήλωσε την Τρίτη στη Λευκωσία, μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι η πρόσφατη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis κοντά στα ελληνικά νησιά είναι ‘το αντίθετο στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης".

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ο Μάας και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να επιλύσουν την κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με ιδιοκτησιακές αξιώσεις και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής όμως οι προσπάθειές τους δεν οδήγησαν σε μια διαρκή εκτόνωση της κρίσης».

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει για το ίδιο θέμα: «Ο Χάικο Μάας συνειδητά ακύρωσε την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Ως εκ τούτου, η αποστολή στη Λευκωσία και στη συνέχεια στην Αθήνα άλλαξε δραστικά. Το κύριο μέλημα τώρα είναι να παραμείνουν Κύπριοι και Έλληνες στην ίδια γραμμή. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να «εργαστούν για μια λογική σχέση γειτονίας», προειδοποιεί. Σε τελική ανάλυση, η γεωγραφία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα αλλάξει, όπως λέει. "Η Τουρκία θα παραμείνει γείτονας της Ελλάδας και της Κύπρου." Ο Μάας δεν προχωράει πολύ περισσότερο στις προειδοποιήσεις του προς Έλληνες και Κύπριους - κάτι που έχει επίσης σχέση με την αντιφατική στάση των γερμανικών προσπαθειών. Από τη μία πλευρά, η γερμανική κυβέρνηση βλέπει τον εαυτό της σε ρόλο διαμεσολαβητή, σε αντίθεση με τη Γαλλία για παράδειγμα, η οποία παίρνει σαφώς το μέρος των Ελλήνων. Από την άλλη πλευρά, ο Μάας δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαβεβαιώσει τους συναδέλφους του στη Λευκωσία και την Αθήνα, ως Ευρωπαίος για την "πλήρη αλληλεγγύη" της Γερμανίας, ως "προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ"».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle