Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Πώς η Ελλάδα έκανε 100.000 πολίτες της εφοριακούς

Η ανταπόκριση των καταναλωτών στην εφαρμογή κατά της φοροδιαφυγής «appodixi» αλλά και τα ελληνοτουρκικά και πάλι στο προσκήνιο του γερμανικού Τύπου

«Μια επιτυχία που ξεπερνά κάθε προσδοκία», χαρακτηρίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt την εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ «appodixi», που επιτρέπει στους 100.000 και πλέον χρήστες της, να ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν.

«Ο αριθμός των περίπου 1.600 καταγγελιών την ημέρα δείχνει ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα», σχολιάζει η Handelsblatt ενώ σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου του 2020, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 40 χρόνια. «Το 1980 αποτελούσε το 3,74 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το 2018 ήταν ήδη 10,3 %. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσό 18,5 δισ. ευρώ που διαφεύγει από την εφορία», συμπληρώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα διαφυγόντα κέρδη από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) μόνο στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5,35 δισ. ευρώ το 2021. «Σχεδόν το 26% του οφειλόμενου ΦΠΑ ξεφεύγει από δίχτυα της εφορίας», σχολιάζει η Handelsblatt. Αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου οι ελληνικές φορολογικές αρχές απασχολούσαν μέχρι τώρα περίπου 5.000 εφοριακούς ελεγκτές. «Τώρα είναι πάνω από 100.000», καταλήγει η εφημερίδα.

Προσοχή στην Κίνα

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξη της στη Süddeutsche Zeitung ζήτησε προσοχή στις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα. «Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τα λάθη στην πολιτική της Ρωσίας πρέπει να είναι να μην εξαρτόμαστε πλέον από καμία χώρα που δεν συμμερίζεται τις αξίες μας», δήλωσε η πολιτικός των Πρασίνων στην εφημερίδα του Μονάχου. «Η πλήρης οικονομική εξάρτηση που βασίζεται στην ελπίδα, μας κάνει πολιτικά εκβιάσιμους. Δεν πρέπει να κάνουμε αυτό το λάθος δεύτερη φορά», συμπλήρωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η Κίνα απομονώνεται από τον κόσμο, απειλώντας με στρατιωτική δράση κατά του της Ταϊβάν και προσπαθεί να θέσει τους δικούς της κανόνες αντί για τους διεθνείς κανόνες, δήλωσε η Μπέρμποκ. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο το άνοιγμα εναλλακτικών αγορών στην Ασία, η διαφοροποίηση και η διαχείριση κινδύνων.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν πρέπει να αφήσουμε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ και τις πυρηνικές απειλές του να μας εκβιάσει. «Οι παραδόσεις όπλων μας στην Ουκρανία, για παράδειγμα η αεράμυνα, προστατεύουν ζωές», δήλωσε στη Süddeutsche Zeitung. Πρέπει να «ελέγχετε ξανά και ξανά εάν μπορούμε να παραδώσουμε περισσότερο υλικό».

Ευθύμιος Αγγελούδης

Πηγή: Deutsche Welle