Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Τσίπρας θέλει να κερδίσει χρόνο

Η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να ορίσει προεκλογικά νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο στις σελίδες του Τύπου.

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται ότι μια νίκη στις βουλευτικές εκλογές είναι εφικτή, οι πιθανότητες είναι περιορισμένες, γράφει η Frankfurter Rundschau, τιτλοφορώντας άρθρα της «Ο Τσίπρας θέλει να κερδίσει χρόνο». Κύριος στόχος του πρωθυπουργού είναι επομένως να περιορίσει το μέγεθος της επικείμενης ήττας του. Ο Αλέξης Τσίπρας προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές επειδή ανησυχεί για ενδεχόμενη άνοδο της Νέας Δημοκρατίας μέσα στους επόμενες μήνες. Έτσι εξηγείται η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο. Την ίδια στιγμή όμως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και προτιμά την 7 Ιουλίου από την 30 Ιουνίου. Αρχές Ιουλίου ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές και δεν αποκλείεται μία μείωση προσέλευσης στις κάλπες, από την οποία ίσως και να ωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να μοιράσει μερικά κορυφαία πόστα, όπως είναι εκείνο του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Παραδοσιακά το ζήτημα θα διευθετείται τον Ιούλιο. Ο πρωθυπουργός ωστόσο επιδιώκει οι αποφάσεις να ληφθούν άμεσα έτσι ώστε τις θέσεις-κλειδιά να αναλάβουν νομικοί της εμπιστοσύνης του, ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Μένει ανοιχτό αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Μέχρι σήμερα πάντως ο συντηρητικός Προκόπης Παυλόπουλος δεν έχει αρνηθεί χατίρι στον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο οφείλει τη θέση του».

Η Γερμανία απορρίπτει αιτήσεις επανένωσης οικογενειών από την Ελλάδα

«Τα περισσότερα αιτήματα επανένωσης προσφυγικών οικογενειών από τη Ελλάδα απορρίπτονται από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες Bamf», σημειώνει η Westdeutsche Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση απέρριψε 472 αιτήσεις από την Ελλάδα».

H εφημερίδα σημειώνει ότι όπως προκύπτει από απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά στο κοινοβούλιο από τις συνολικά 626 αιτήσεις από την Ελλάδα απορρίφθηκαν οι 472, δηλαδή πάνω από το 66%. Οι γερμανικές αρχές δεν αναφέρουν τους λόγους της απόρριψης. Σύμφωνα ωστόσο με την Αριστερά και οργανώσεις αρωγής που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά η αρμόδια γερμανική υπηρεσία επικαλείται την απουσία εγγράφων. Η αριστερή πολιτικός Γκεκάι Ακμπουλούτ δηλώνει ωστόσο ότι η οι γερμανικές αρχές ζητούν μεταφράσεις που δεν προβλέπονται στον Κανόνα του Δουβλίνου και κάνει λόγο για παράνομη πρακτική», τονίζοντας ότι για πρόσφυγες που ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες στην Ελλάδα, η επανένωση οικογενειών είναι συχνά η τελευταία τους ευκαιρία για να ξεφύγουν από την δυστυχία».

Ντιμιτρόφ: «Το πώς συμπεριφέρεσαι στο γείτονά σου, λέει πολλά για εσένα τον ίδιο»

Με αφορμή την έκθεση προόδου για την Βόρεια Μακεδονία ο υπ. Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ έδωσε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Στο ερώτημα αν η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πρότυπο στα Βαλκάνια, όπως για παράδειγμα για Σέρβους και Κοσοβάρους ο υπουργός απαντά: «Αν σταλεί το μήνυμα ότι κάτι που έμοιαζε αδιανόητο, όπως μια συμφωνία μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, επιβραβεύεται, τότε αυτό θα έχει αντίκτυπο στην περιοχή. Εμάς πάντως δεν μας ενδιαφέρει η δημιουργία μεγάλων κρατών στα Βαλκάνια, αλλά η ενδυνάμωση της Ευρώπης. Κατά κάποιο τρόπο όμως Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία "μεγάλωσαν" με τη Συμφωνία χωρίς να μετατοπιστούν σύνορα. Το πώς συμπεριφέρεσαι στο γείτονά σου, λέει πολλά για εσένα τον ίδιο».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle