Skip to main content

Γέροντας Επιφάνιος: Το γεύμα που επιμελήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την ΠτΔ

Μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του εμβληματικού μοναχού υπενθύμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Θλίψη σκόρπισε η εκδημία του Γέροντα Επιφάνιου, ενός ανθρώπου που έκανε γνωστή διεθνώς τη μοναστηριακή μαγειρική.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υπενθύμισε με αφορμή τον θάνατο του εμβληματικού αγιορείτη μοναχού, το κύκνειο άσμα του όσον αφορά τη μαγειρική, αφού ήταν αυτός που επιμελήθηκε το γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά την παραμονή της στην πόλη το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων.

«Λίγες ημέρες πριν, στα τέλη Οκτωβρίου συνάντησα τον Γέροντα Επιφάνιο στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αυτός που επιμελήθηκε το γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς καθώς η αγάπη του για τη μαγειρική ανέδειξε με τρόπο ξεχωριστό την αγιορείτικη κουζίνα.

Απλός, αυθεντικός, εργατικός, πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό αλλά πάντα με ταπεινότητα, ανέδειξε όψεις της ασκητικής ζωής και παράδοσης, άγνωστες στο ευρύ κοινό. Η δική του επιμονή και εργασία προσέδωσε στον οίνο του Αγίου Όρους ιδιαίτερη υφή και μεγάλη φήμη.

Με θλίψη πληροφορήθηκα σήμερα το θάνατό του. Ήταν αναμφίβολα ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του», αναφέρει ο κ. Ζέρβας.