Skip to main content

Γ.Γ Δήμου Θεσσαλονίκης: Άλλα κάνει ως Μίμης, άλλα ως Φωτόπουλος

Τους δήμους Θεσσαλονίκης και Δέλτα συνδέει ένα κοινό πρόσωπο, ο Μίμης Φωτόπουλος - Η αλλαγή στάσης μέσα σε λίγες μόνο μέρες

Ο δήμος Δέλτα ο οποίος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης, εφαπτόμενος με το πολεοδομικό συγκρότημα, δεν έχει και πολλές ομοιότητες με τον κεντρικό δήμο. Πλην, ίσως, μίας. Πρόκειται για το πολιτικό σκηνικό το οποίο προέκυψε μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019. Κι εκεί, όπως και στον δήμο Θεσσαλονίκης ο εκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης εξελέγη στο δεύτερο γύρο, ενώ στον πρώτο είχε βγει δεύτερος. Έτσι, διαθέτει μόλις επτά δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 33, όπως και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος διέθετε επτά σε σύνολο 49 και πλέον διαθέτει πέντε μετά τις διαγραφές και αποχωρήσεις των Τσαβλή και Σπανού.

Τους δύο δήμους συνδέει και ένα κοινό πρόσωπο. Πρόκειται για τον Μίμη Φωτόπουλο, τέως δήμαρχο Δέλτα ο οποίος... κατάφερε να χάσει τις εκλογές, παρότι είχε μόλις μία τετραετία στην πλάτη του και, δύο μέρες μετά την ήττα του, ανακοινώθηκε από τον Ζέρβα ότι αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στον δήμο Δέλτα γίνεται σήμερα το μεσημέρι εκλογή νέου προέδρου δημοτικού συμβουλίου, όπως είχε γίνει πριν από μερικές ημέρες και στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο μέχρι τώρα πρόεδρος Βαγγέλης Χαλβατζής παραιτήθηκε σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τη σύμπραξη της παράταξης του δημάρχου με αυτήν του Αλέξανδρου Διαμαντόπουλου, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Αιτία της δυσαρέσκειας είναι το γεγονός ότι Χαλβατζής και Διαμαντόπουλος προέρχονται και οι δύο από τα Διαβατά και στις εκλογές του '19 είχαν έρθει σε ανοιχτή ρήξη, οπότε η επιλογή του Ιωαννίδη να συνεργαστεί με τον Διαμαντόπουλο οδήγησε τον Χαλβατζή στην έξοδο.

Νέος πρόεδρος αναμένεται να αναδειχθεί ο Κώστας Λουμπούτης ο οποίος προέρχεται από το Ανατολικό. Ο Λουμπούτης είχε αντικαταστήσει τον πρόωρα εκλιπόντα Διονύση Λιακόπουλο, ο θάνατος του οποίου είχε οδηγήσει σε αλλαγή στην προεδρία του δημοτικού συμβουλίου καθώς η έως τότε πρόεδρος Χρύσα Γεωργιάδου παραιτήθηκε για να καλύψει τη χηρεύουσα θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών την οποία κατείχε ο εκλιπών.

Το ενδιαφέρον στη σημερινή διαδικασία έχει να κάνει με τη στάση που αποφάσισε να τηρήσει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο Φωτόπουλος ανακοίνωσε ότι η παράταξή του θα απέχει, προβάλλοντας το εξής επιχείρημα: «Αρνούμαστε να συμμετέχουμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τρίτη φορά προς ανάδειξη προέδρου, διότι αυτό δεν είναι πλέον πρόβλημα του δημοτικού συμβουλίου αλλά της παράταξης σας και σε τελική ανάλυση της διοίκησης που κληθήκατε από τους δημότες να ασκήσετε, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν μπορείτε…».

Η πλάκα είναι ότι πριν από ελάχιστες μέρες, όταν στον δήμο Θεσσαλονίκης προέκυψε το ίδιο ζήτημα, μετά την αποπομπή του Δρόσου Τσαβλή, ο Μίμης υπερασπιζόταν ακριβώς το αντίθετο. Εγκαλούσε, μάλιστα, την αντιπολίτευση γιατί αρνιόταν να προσέλθει στη διαδικασία, ζητώντας να στηθεί κάλπη. Ήθελα να 'ξερα, αυτή τη δήλωση του Μίμη, τη γνωρίζει ο Ζέρβας; Κι αν ναι, τι ακριβώς συνειρμούς του προκαλεί;