Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες δομικών υλικών- Πού πρέπει να εστιάσουν όσοι θέλουν να κάνουν businesses σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία

Σε «Γη της Επαγγελίας» για τον κατασκευαστικό κλάδο και παράλληλα πεδίο δόξης λαμπρό για τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου και δη των δομικών υλικών, μπορούν να εξελιχθούν η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα έργα που πραγματοποιούνται, ή είναι υπό σχεδιασμό στην πρώτη αγγίζουν τα 395,7 δις δολάρια, ενώ στη δεύτερη τα 852,3 δις δολάρια.

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Οργανισμός Enterprise Greece και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης του Κλάδου των Δομικών Υλικών στον Αραβικό Κόσμο».

Στα πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι χώρες του αραβικού κόσμου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως «διατηρούν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαθέτουν σημαντικούς ενεργειακούς πόρους, εξακολουθούν να επενδύουν στην ανάπτυξη των υποδομών τους. Εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από αξιόπιστους εταίρους, με υψηλή τεχνογνωσία, με ευρωπαϊκό προφίλ και ταυτόχρονα βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων της αραβικής αγοράς».

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό επιχειρήσεων, που μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών και δραστηριοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα, με την υλοποίηση μεγάλων έργων και την προμήθεια άριστης ποιότητας δομικών υλικών» υπογράμμισε ο κ. Καπνοπώλης.

Αίγυπτος: Έργα υποδομών ύψους 675 δις. δολαρίων  

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Αίγυπτος θα χρειαστεί επενδύσεις σε έργα ανάπτυξης υποδομών της τάξης των 675 δις δολαρίων κατά την προσεχή εικοσαετία. Η Παγκόσμια Τράπεζα, μάλιστα, εκτιμά πως υπάρχει χρηματοδοτικό επενδυτικό κενό μεταξύ κατασκευαστικών αναγκών και δημοσίων επενδύσεων, της τάξης των 230 δις δολαρίων, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί μόνον με χρηματοδοτήσεις από το κράτος, αλλά χρειάζεται η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον Παντελή Γκάσιο, σύμβουλο ΟΕΥ Α’, στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο, η συνολική αξία των υπο υλοποίηση και σχεδιασμό έργων στη χώρα ανέρχεται σε 395,7 δις δολάρια, ενώ η κατασκευαστική δραστηριότητα, μη συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών υποδομών, συγκεντρώνει συνολική αξία 129 δις δολαρίων.

Η άνθηση του κατασκευαστικού τομέα στην Αίγυπτο υποστηρίζεται από τη ζήτηση, καθώς ο πληθυσμός της χώρας έχει ξεπεράσει τα 98 εκατ, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,45%. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μισός πληθυσμός εκτιμάται πως είναι κάτω των 25 ετών, γεγονός που σηματοδοτεί τη δημιουργία ολοένα και περισσότερων οικογενειών. Κατά κύριο λόγο, πάντως, αγοραστές των κατοικιών είναι Αιγύπτιοι που εργάζονται εκτός της χώρας.  

Οι εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στον αιγυπτιακό κατασκευαστικό κλάδο, ενώ αξιοσημείωτη εμπλοκή παρουσιάζουν τα κινεζικά κατασκευαστικά συμφέροντα, με τη Ρωσία να επιδεικνύει ενεργό ενδιαφέρον.   

Αναφερόμενος για το τι μπορούν να κάνουν οι ελληνικές εταιρείες του χώρου στην Αίγυπτο ο κ. Γκάσιος τόνισε πως μπορούν να αναλάβουν έργα, ως υπερεργολάβοι ενώ υπογρράμμισε  πως ελληνικές κατασκευαστικές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μετρό του Καϊρου και το πρόγραμμα αναβάθμισης λιμένων.

4.700 κατασκευαστικά έργα στη Σαουδική Αραβία

4.700 κατασκευαστικά έργα συνολικής, αξίας 852,3 δις δολαρίων είναι σε εξέλιξη, ή στο στάδιο της προκήρυξης σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για το σύνολο της επικράτειας της Σαουδικής Αραβίας. Επιπρόσθετα 700 έργα αναμένεται να ξεκινήσουν στο κοντινό μέλλον με προοπτική ολοκλήρωσής τους έως και πρίν από το 2022.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Αλεξιάδη, Σύμβουλο ΟΕΥ Α΄ Επικεφαλή ΟΕΥ Βορείου Ελλάδος,εκτιμάται ότι το διάστημα 2019-2020 αναμένεται να ανοίξει ξανά η αγορά για τα δομικά υλικά. Η κατασκευή νέων εμπορικών κέντρων, νέων διεθνών προδιαγραφών αεροδρομίων τόσο στη Τζέντα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, η κατασκευή υπόγειου σιδηροδρομικού δικτύου, όπως αυτό του Ριάντ και για άλλες μεγάλες πόλεις όπου έχει προγραμματισθεί η κατασκευή τους, η κατασκευή νέων νοσοκομειακών μονάδων διεθνών προδιαγραφών αναμένεται να αυξήσουν τις ανάγκες για μεγαλύτερες εισαγωγές δομικών υλικών και μηχανημάτων για τη κατασκευή τέτοιου μεγάλου βεληνεκούς έργων.Επίσης η αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού, σύμφωνα με ακριβείς εκτιμήσεις της αρμόδιας Σαουδαραβικής Επιτροπής για τον τουρισμό, προβλέπεται να οδηγήσει στην κατασκευή 214 νέων ξενοδοχειακών μονάδων που θα κατασκευασθούν σε όλη την επικράτεια της χώρας τα επόμενα δύο χρόνια, συνολικού προϋπολογισμού 30 δις δολαρίων περίπου. Βάσει των προβλέψεων αυτών ανάλογη αύξηση αναμένεται και στις αντίστοιχες πωλήσεις και εισαγωγές μηχανημάτων και δομικών υλικών.

Στο μεταξύ, στη Σαουδική Αραβία, όπως υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης παρατηρείται σταδιακά μία σχετική αύξηση στις ιδιόκτητες κατοικίες, αλλά το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από ότι σε άλλες χώρες της περιοχής. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 60% περίπου από τα 30 εκατομμ. κατοίκων ζουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ