Skip to main content

Για 15 χρόνια πλήρωναν μόνο τα πάγια του νερού στην Καλλιθέα

Απίστευτες καταγγελίες του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστου, Ν. Παπαδόπουλου, σε συνεδρίαση του ΔΣ.

Μια από τις πιο περίεργες υποθέσεις αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης News» του Ωραιοκάστρου (και η ιστοσελίδα politesoraiokastrou.gr), που έχει να κάνει με την καταγγελία του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου, Νίκου Παπαδόπουλου, ότι για περισσότερα από δέκα ως 15 χρόνια κάτοικοι της Καλλιθέας (ήταν στο παρελθόν αυτόνομος δήμος) πλήρωναν μόνο το πάγιο ως λογαριασμό ύδρευσης, διότι δεν γινόταν καμιά μέτρηση!

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι κάτοικοι της Καλλιθέας κατέβαλαν μόνο το πάγιο ή ελάχιστα ποσά για την κατανάλωση νερού, επειδή οι υπάλληλοι που ήταν υπεύθυνοι για την έκδοση των λογαριασμών έκαναν τα... στραβά μάτια!

«Και αυτός που έκανε την καταγραφή και η κυρία που περνούσε τους λογαριασμούς, αλλού χρέωναν μόνο πάγιο και αλλού είχαν πολύ πολύ χαμηλές καταναλώσεις. Όταν το αντιλήφθηκα απομακρύνθηκαν και οι δύο συνεργάτες και έβαλα να γίνει εκ νέου η μέτρηση γιατί μετρήσεις δεν έγιναν καμία φορά στην Καλλιθέα. Το αποδεικνύουν αυτά που βρήκαμε», τόνισε στην εφημερίδα ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος απέδωσε την καθυστέρηση στην έκδοση των λογαριασμών ύδρευσης στην Καλλιθέα στην απομάκρυνση των δυο συνεργατών και στην αποκάλυψη του θέματος. Δεν αμφισβητεί κανείς τις μετρήσεις που έχουν γίνει, λέει ο κ. Παπαδόπουλος, ωστόσο κάποιοι θέλουν «να συνεχίσουν να πληρώνουν όπως πλήρωναν γιατί έτσι τους βόλευε» και κάποιοι άλλοι «αναγνωρίζουν τις μετρήσεις και ρωτούν τι θα κάνουμε. Μπορεί να έχει και 10 και 15 χρόνια που δεν γίνονταν μετρήσεις. Δεν ξέρω πόσα χρόνια έχει να καταγραφούν οι πραγματικές ενδείξεις».

Σημειωτέον ότι οι αποκαλύψεις έγιναν στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όπου «άφωνοι δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες άκουγαν από τον πλέον αρμόδιο παράγοντα, τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), Νίκο Παπαδόπουλο να εκτοξεύει μια 'βόμβα': Για τουλάχιστον 10-15 χρόνια κάποιοι κάτοικοι της Καλλιθέας (που στο παρελθόν συγκροτούσε ξεχωριστό δήμο) πλήρωναν μόνο πάγιο για το νερό που κατανάλωναν ή κατέβαλαν ελάχιστα ποσά αφού οι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί με την καταγραφή των καταναλώσεων και την έκδοση των λογαριασμών έκαναν τα... στραβά μάτια», όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΩ ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγραφή των πραγματικών καταναλώσεων στην Καλλιθέα και σε επανατιμολόγηση επιβάλλοντας χρεώσεις στο κόστος της χαμηλής κλίμακας και δίνοντας το δικαίωμα των δόσεων στους καταναλωτές οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν χωρίς πραγματικές μετρήσεις. Ο ίδιος υπολογίζει ότι οι λογαριασμοί που πλήρωσαν οι καταναλωτές της Καλλιθέας αυτά τα χρόνια ήταν περίπου στο ένα τρίτο του πραγματικού κόστους του νερού που κατανάλωσαν και σημείωσε ότι ίσως να είναι και μεγαλύτερη η έκπτωση που θα έχουν, ενώ για τους δυο υπαλλήλους η τιμωρία είναι η απομάκρυνσή τους από τη ΔΕΥΑΩ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα θα πρέπει αφενός να γίνουν πλέον έλεγχοι, αλλά και να καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός των καταναλωτών που πλήρωναν «ενδεικτικά» τιμολόγια, αλλά και το πραγματικό ύψος της ζημιάς που υπέστη ο δήμος και η δημοτική επιχείρηση.

«Οι τελευταίες αποκαλύψεις σε συνδυασμό με όσα κατήγγειλε το καλοκαίρι του 2017 ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, για 'κλοπές' νερού στις περιοχές της Λητής, του Δρυμού και του Μελισσοχωρίου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό τοπίο που βρίθει σκανδάλων κάτω από τη... μύτη των δημοτικών αρχόντων. Τότε ο δήμαρχος είχε καταγγείλει πως πολίτες στη Μυγδονία ένωναν τον σωλήνα παροχής πριν από το ρολόι, κι έπαιρναν νερό απευθείας από την ύδρευση χωρίς αυτό να περνά μέσα από το ρολόι που μετρά την κατανάλωση. 'Αυτό γίνεται κατά κόρον και δυστυχώς πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που έχουν καταφύγει σε αυτήν τη μεθόδευση – ληστεία', είχε δηλώσει ο κ. Γαβότσης κάνοντας λόγο για απώλειες 400.000 ευρώ ετησίως καθώς πάνω από το 30% των χρηστών του δικτύου είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη πρακτική. Μάλιστα ο κ. Γαβότσης -ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος και στη Μυγδονία πριν τη συνένωση με το Ωραιόκαστρο- υπογράμμισε πως η διοίκηση του δήμου γνώριζε ποιοι είχαν κάνει τις κλοπές, ενώ λίγες μέρες αργότερα έσπευσε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του κάνοντας λόγο για παρερμηνεία τους αν και το σχετικό ηχητικό απόσπασμα είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου...», αναφέρει η εφημερίδα.