Skip to main content

Για αναλγησία σε βάρος ΑμεΑ εγκαλεί τον δήμαρχο Καλαμαριάς η αντιπολίτευση

Η παράταξη Μπακογλίδη εγκαλεί τον δήμαρχο για το ότι αρνήθηκε να μετατρέψει σε αορίστου χρόνου τις τετραετείς συμβάσεις τεσσάρων ΑμεΑ.

Την μη ανανέωση των συμβάσεων τεσσάρων Ατόμων με Αναπηρία, από την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Καλαμαριάς καταγγέλλει η παράταξη του τέως δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη.

Συγκεκριμένα, η “Συνεργασία για την Καλαμαριά”, εγκαλεί τον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη για το γεγονός ότι αρνήθηκε να μετατρέψει σε αορίστου χρόνου τις τετραετείς συμβάσεις των ΑμεΑ, κατά την πάγια τακτική που ακολουθούσε ο δήμος όλα τα προηγούμενα χρόνια, προσλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτόν συνολικά 36 ΑμεΑ. Σημειώνει, δε, ότι για τα τρία από τα τέσσερα άτομα, υπήρχαν πολύ θετικές εισηγήσεις από τους προϊσταμένους τους.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της παράταξης του κ. Μπακογλίδη οι τέσσερις είχαν προσληφθεί μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, τετραετούς διάρκειας η οποία έληξε στις 30 Νοεμβρίου. Πριν από το πέρας της τετραετίας οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δ.σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης ζήτησαν να αποφασιστεί η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Το θέμα ήρθε τελικά προς συζήτηση στο δ.σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης μόλις τρεις ημέρες πριν από τη λήξη των συμβάσεων, στις 27 Νοεμβρίου και παρά τις θετικές γνώμες των προϊσταμένων τους, τουλάχιστον για τους τρεις από τους τέσσερις, τελικά αποφασίστηκε η μη συνέχιση της σύμβασής του. Απόφαση την οποία επικύρωσε στη συνέχεια κατά πλειοψηφία και το δημοτικό συμβούλιο.

Η μείζων αντιπολίτευση κάνει λόγο για “προειλημμένη απόφαση”, κατηγορεί τη διοίκηση του κ. Δαρδαμανέλη ότι κρύφτηκε πίσω από “την πολύ φθηνή δικαιολογία ότι έληξαν οι συμβάσεις τους”, άρα δεν επρόκειτο για απόλυση, παρότι ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου να μετατραπούν σε αορίστου. “Άλλωστε η  Κοινωφελής επιχείρηση είναι υποστελεχωμένη και οι τρεις κάλυπταν θέσεις που η στελέχωσή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ”.  

Η μείζων αντιπολίτευση σημειώνει πως ο δήμος Καλαμαριάς ήταν από τους πρώτους δήμους της χώρας που αξιοποίησαν το Ν. 2643/1998, ο οποίος υποχρέωνε φορείς του Δημοσίου να προσλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και ΑμεΑ.  “Τους προσλαμβάναμε στις Δημοτικές Επιχειρήσεις σε εκτέλεση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια τα άτομα αυτά παρέμειναν στην εργασία και μετά τη λήξη του προγράμματος, ως εργαζόμενοι πλέον αορίστου χρόνου. Και ενώ εμείς με την απόφασή μας αυτή δώσαμε την ευκαιρία σε 36 άτομα και τις οικογένειές τους να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια σύμφωνα με όσα επιτάσσει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το εσωτερικό δίκαιο, δυστυχώς η σημερινή διοίκηση του δήμου που στα λόγια συνηθίζει να πλειοδοτεί και να χύνει κροκοδείλια δάκρυα, με την ανάλγητη απόφασή της έστειλε στον Καιάδα τους τέσσερεις εργαζόμενους της Κοινωφελούς Επιχείρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους στο ζοφερό και δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον που ζούμε” αναφέρει η παράταξη “Συνεργασία για την Καλαμαριά”.

Η Voria.gr επικοινώνησε από χθες με τον δήμαρχο Καλαμαριάς προκειμένου αυτός να εξηγήσει τη θέση της διοίκησης για το θέμα αλλά ο κ. Δαρδαμανέλης δεν έχει απαντήσει ακόμα.