Skip to main content

Για ανεπάρκεια κατηγορεί την κυβέρνηση ο Τσίπρας

«Απέναντι στην οικονομική κρίση η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Απέναντι στην οικονομική κρίση η κυβέρνηση έκανε, τους έξι μήνες που πέρασαν, ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΥΝ για τον «Καλλικράτη» στο Κιλκίς.

«Μίλησαν για Τιτανικούς. Μίλησαν για γκρεμούς. Κατηγόρησαν συλλήβδην την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες εργαζόμενους ως λαμόγια που θέλουν να ζουν χωρίς να δουλεύουν. Διαβεβαίωσαν τους διεθνείς κερδοσκόπους ότι είναι έτοιμοι να ισοπεδώσουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα. Και τώρα, αφού κάθε τους κίνηση κατευνασμού απέτυχε, σκύβουν πρόθυμα το κεφάλι στους αξιωματούχους του ΔΝΤ, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί στη χώρα και προσφέρει την τεχνογνωσία του για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «αποδείχθηκαν πλήρως ανεπαρκείς και απρόθυμοι να διαχειριστούν την κρίση του χρέους και να προστατεύσουν στοιχειωδώς την κοινωνική συνοχή και παράλληλα αποδείχθηκαν πρόθυμοι και απολύτως επαρκείς, στο να περάσουν μέτρα τα οποία θα βυθίσουν τη χώρα και την κοινωνία στην ύφεση, την ανεργία και τη φτώχεια».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, ΔΝΤ και επιτυχία είναι δύο όροι που δεν συμβαδίζουν και εξέφρασε τον φόβο ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν δεν υπάρξει προσπάθεια από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που συνειδητοποιούν την ανάγκη να αντισταθούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις θα εκφραστούν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και το άμεσο καθήκον της Αριστεράς είναι να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση και να δουλέψει συστηματικά για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Σε ό,τι αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο «Καλλικράτης», είπε ότι θα αλλάξει ριζικά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, όμως προωθείται εσπευσμένα, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο.

Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης που προωθείται δεν έχει σχεδιαστεί με κριτήριο ούτε την αποκέντρωση, ούτε τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, ούτε την ουσιαστική μεταβίβαση εξουσιών σε ένα χαμηλότερο και πιο άμεσο επίπεδο, αλλά μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων. Υπάρχει πρόβλημα συγκεντρωτισμού, ενώ στο μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται η διαιώνιση του κομματικού ελέγχου στην αυτοδιοίκηση.

Ο ΣΥΝ επιμένει να διεκδικεί μια ουσιαστική δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους με αιρετές περιφέρειες, με εσωτερική αποκέντρωση στις Νομαρχίες και με Δήμους ικανούς να επιτελούν το έργο τους. Με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, και με την ανακατανομή των πόρων και των εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα έχουν ένα έντονο πολιτικό μήνυμα, κυρίως στις περιφερειακές εκλογές και το μήνυμα αυτό, πρέπει να φτάσει στην κυβέρνηση, η οποία εξαπάτησε τους πολίτες που την ψήφισαν, είπε ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΝ θα καλέσει τους πολίτες να καταδικάσουν την προγραμματική έκφραση σε τοπικό επίπεδο, των δυνάμεων που προωθούν νεοφιλελεύθερες επιλογές και ευθύνονται για τη σημερινή κρίση. Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες σε προγραμματική βάση αντίθετη με αυτή των κυρίαρχων επιλογών και με δυνάμεις ή και πρόσωπα, που μέχρι σήμερα ήταν εγκλωβισμένες στο πλαίσιο του δικομματισμού. Θα επιδιώξει ευρύτατες συσπειρώσεις της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς, αλλά και συνεργασίες με όλους όσους αγωνίζονται να αλλάξουν τα πράγματα σε τοπικό επίπεδο. Βασικός στόχος του ΣΥΝ είναι η διεύρυνση των κινήσεων στις οποίες συμμετέχουν οι δυνάμεις του, με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, και της οικολογίας. Καθώς και με δυνάμεις που αποδεσμεύονται από την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων. Παράλληλα θα είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με τις μαχόμενες πρωτοβουλίες, συσπειρώσεις και κινήσεις πολιτών, που αγωνίζονται στο ίδιο πεδίο, γύρω από τοπικά η ευρύτερα κοινωνικά θέματα.