Skip to main content

Για ένα μέλλον στη Γερμανία των προσφύγων

Στο Μπόχουμ λειτουργεί το μεγαλύτερο στη Γερμανία κέντρο προετοιμασίας προσφύγων και μεταναστών για τη γερμανική αγορά εργασίας.

Στο κτήριο όπου που πριν από μερικά χρόνια βρίσκονταν το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας Opel στο Μπόχουμ και οι αίθουσες μαθητείας εργαζομένων της σήμερα υπάρχει μια άλλη λέξη, Quaz.ruhr. Είναι τα αρχικά του Κέντρου Κατάρτισης και Μαθητείας για πρόσφυγες. Πρόκειται για μια ένωση που λειτουργεί στις πόλεις Μπόχουμ, Χέρνε, Χάτινγκεν και Βίτεν και συνεργάζεται με τα τοπικά Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, συνδικάτα, εκκλησίες, συνδικαλιστικές οργανώσεις, τον Σύνδεσμο Εργοδοτών, τον Σύνδεσμο Λιανέμπορων και το Πανεπιστήμιο του Ρουρ.

«Χωρίς γλώσσα δεν υπάρχει πρόσβαση στο επάγγελμα»

Σύμφωνα με τον Έρικ Βάικ, διευθυντή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Ρουρ, πρόκειται για το μεγαλύτερο στη Γερμανία δίκτυο, τη «μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση», όπως λέει, με σκοπό την ενσωμάτωση των προσφύγων, τόσο από πλευράς γλώσσας, όσο και από πλευράς επαγγέλματος. «Εάν δεν καταφέρουμε το βήμα της ενσωμάτωσης τότε η κοινωνία μας θα έχει πρόβλημα, όπως και η οικονομία», λέει και συνεχίζει. «Στη Γερμανία είναι απαραίτητη η κοινωνική ενσωμάτωση, να γίνει κανείς μέλος της κοινωνίας όταν εργάζεται σε αυτήν. Γι αυτό σημαντική προϋπόθεση είναι η γλώσσα. Χωρίς γλώσσα δεν υπάρχει πρόσβαση σε κανένα σχεδόν επάγγελμα».

Το μάθημα γερμανικών περιλαμβάνει 20 ώρες χωρίς διάκριση ανάμεσα στις εθνικότητες. Βέβαια λαμβάνονται υπόψη προϋπάρχουσες γνώσεις γερμανικών των προσφύγων που συμμετέχουν στα μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης. Όλα τα μαθήματα πάντως γίνονται στα γερμανικά χωρίς καμιά εξαίρεση. Τα αποτελέσματα του προγράμματος εκμάθησης είναι θεαματικά. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα εκμάθησης πάνω από 450 πρόσφυγες και μετανάστες από 45 εθνικότητες. Από αυτούς οι 180 κατάφεραν να βρουν εργασία ή να εγγραφούν σε Κέντρα Εύρεσης Εργασίας της περιοχής.

Άλλες επαγγελματικές νόρμες

Οι τομείς στους οποίους εκπαιδεύτηκαν είναι από την γαστρονομία και τα ξενοδοχειακά επαγγέλματα, μέχρι ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, μεταλλουργοί και οργάνωση διοίκησης. «Φυσικά, σε κάποιον που έρχεται σε μας με πτυχίο πανεπιστημίου από τη χώρα του θα πρέπει να του ξεκαθαρίσουμε ότι με αυτό δεν μπορεί να κάνει και πολλά» λέει ο Πέτερ Λίμπερτ, διευθυντής του κέντρου μαθητείας Quaz. «Και ότι θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι θα απασχοληθεί σε τομέα με λιγότερα προσόντα».

Αυτό έχει να κάνει με τις νόρμες που προβλέπονται στη Γερμανία για κάθε επάγγελμα. Για παράδειγμα, ένας που έχει μάθει ηλεκτρολόγος στη Συρία, δεν μπορεί να δουλέψει αμέσως στη γερμανική αγορά γιατί οι κανονισμοί είναι διαφορετικοί, εξηγεί ο Λίμπερτ. Έτσι συμβαίνει πολύ συχνά πρόσφυγες με άλλο επάγγελμα, να ανακαλύψουν ότι έχουν κλίση για άλλες κατευθύνσεις. Το πρόγραμμα μαθητείας με προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να λειτουργήσει μέχρι το 2020 καταρχήν, με στόχο να προετοιμάσει 1.500 πρόσφυγες για μια θέση εργασίας στη Γερμανία.

Κλάους Ντόιζε

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle