Skip to main content

Για καρτέλ κατηγορούνται τρεις αεροπορικές εταιρίες από την Κομισιόν

Την British Airways, την American Airlines και την Iberia, κατηγορεί η Κομισιόν για τη συμφωνία τους να εκτελούν από κοινού τις επικερδείς υπερατλαντικές πτήσεις.
Τις  αεροπορικές εταιρείες British Airways, American Airlines και Iberia κατηγορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού. Οι εταιρείες είχαν συμφωνήσει να εκτελούν από κοινού τις επικερδείς υπερατλαντικές πτήσεις, στήνοντας δηλαδή καρτέλ. Η συμφωνία αφορά την «Οneworld Αlliance»,  που συντονίζει τις πωλήσεις εισιτηρίων και την πραγματοποίηση των πτήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει επίσημο κατηγορητήριο στις 3 εταιρείες από τον περασμένο μήνα τονίζοντας ότι η συνεργασία τους δεν σέβεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς οι συμφωνίες εταιριών που δεν συμπεριλαμβάνουν τους ανταγωνιστές δεν επιτρέπονται. Περιθώριο να υποβάλλουν εγγράφως ή προφορικώς την υπεράσπισή τους έχουν οι αεροπορικές εταιρίες πριν ωστόσο, λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση την τελική της απόφαση. Στην περίπτωση που οι εταιρίες κριθούν ένοχες κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους ίσου με το 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων τους.

Χριστίνα Καραμανίδου