Skip to main content

Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται ξανά ο Ζούκερμπεργκ

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας κατηγορεί τον ιδρυτή του Facebook για αλόγιστη «κατάχρηση της εξουσίας του» στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Σφοδρή επίθεση κατά του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εξαπέλυσε σε επιστολή της η μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας, η Aftenposten, με αφορμή την αφαίρεση από την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης μιας ιστορικής φωτογραφίας που είχε τραβηχτεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Η εφημερίδα κάλεσε τον Ζούκερμπεργκ να αναγνωρίσει και να αρχίσει να ανταποκρίνεται στο ρόλο του ως «ο ισχυρότερος εκδότης στον κόσμο».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο αρχισυντάκτης της Aftenposten, Έσπεν Έγκιλ Χάνσεν, κατηγόρησε τον ιδρυτή του Facebook για αλόγιστη «κατάχρηση της εξουσίας του» στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία πλέον έχει εξελιχθεί στον «πρώτο διανομέα» ειδήσεων στον κόσμο.

«Είμαι αναστατωμένος, απογοητευμένος -και να πω την αλήθεια ακόμα και φοβισμένος- για το τι πρόκειται να κάνετε σε ένα από τα στηρίγματα της δημοκρατικής μας κοινωνίας», έγραψε ο Χάνσεν στην επιστολή του. «Ανησυχώ ότι το πιο σημαντικό μέσο παγκοσμίως περιορίζει την ελευθερία αντί να προσπαθεί να τη διαδώσει και ότι αυτό συμβαίνει περιστασιακά με αυταρχικό τρόπο».

Η διαμάχη ξέσπασε μετά την απόφαση του Facebook να διαγράψει ένα μήνυμα του Νορβηγού συγγραφέα Τομ Έγκελαντ, στο οποίο είχε επισυνάψει την ιστορική φωτογραφία του Νικ Ουτ. Στη φωτογραφία, η οποία είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ, απεικονίζονται τρία μικρά παιδιά σε επαρχία του Βιετνάμ -μεταξύ των οποίων και ένα γυμνό κορίτσι- να τρέχουν για να σωθούν από μία επίθεση με βόμβες ναπάλμ.

Στην ανάρτηση που έκανε ο Έγκελαντ στη σελίδα του στο Facebook έγραφε: «Επτά φωτογραφίες που άλλαξαν την ιστορία του πολέμου». Η ανάρτηση αυτή του συγγραφέα είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία της σελίδας στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια, όταν η Aftenposten δημοσίευσε άρθρο σχετικά με την αναστολή -χρησιμοποιώντας την ίδια φωτογραφία που είχε χρησιμοποιήσει ο Έγκελαντ και αναρτώντας το δημοσίευμα στη σελίδα της στο Facebook- η εφημερίδα έλαβε μήνυμα από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα έπρεπε είτε να διαγράψει τη φωτογραφία είτε να τη «θαμπώσει».