Skip to main content

Για μια νέα συμφωνία «START» Ρωσία και ΗΠΑ

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Συνετή η απόφαση του Ομπάμα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη».
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία «START» για περικοπές στο πυρηνικό τους οπλοστάσιο, το Δεκέμβριο, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπάρακ Ομπάμα.
«Γίνεται ήδη προετοιμασία. Μία καλή αρχή μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι οι ομάδες μας θα συναντηθούν και εγκαίρως θα έχουμε ένα έγγραφο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας εξάλλου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ευχαρίστησε τον Μπάρακ Ομπάμα για την απόφασή του να εγκαταλείψει το πρόγραμμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε «συνετή».

Αναφερόμενος στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προσφέρει κίνητρα για να βοηθήσει το Ιράν να λάβει «τη σωστή απόφαση» για τα πυρηνικά όπλα, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό εξοπλισμό.
«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ένα σύστημα κινήτρων που θα επιτρέπουν στο Ιράν να χρησιμοποιεί ειρηνικά την πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να βοηθήσουμε το Ιράν να λάβει τη σωστή απόφαση», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.