Skip to main content

Για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Γερμανία

Το πάγιο αίτημα της Γερμανίας για μία θέση μόνιμου μέλους στο ΣΑ του ΟΗΕ εξέφρασε ο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη.

Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τον πλανήτη και σε μια εποχή όπου ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία έχει σηματοδοτήσει ένα «τέλος εποχής» για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το αίτημα της Γερμανίας για μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δίπλα στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα και ίσως χωρίς τη Ρωσία.

«Η Γερμανία σέβεται τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, προσέφερε και συνεχίζει να αναζητά δυνατότητες συνεργασίας» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος. Πρόκειται άλλωστε για μια πάγια διεκδίκηση της Γερμανίας, η οποία κάθε οκτώ χρόνια καταθέτει υποψηφιότητα για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Απροκάλυπτος ιμπεριαλιστής» ο Πούτιν

Την πρόθεση της Γερμανίας για ανάληψη περισσότερων ευθυνών στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι επανέλαβε ο Γερμανός καγκελάριος χθες βράδυ με φόντο τη Νέα Υόρκη και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Tagesthemen της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Πώς όμως συμβιβάζεται η πρόθεση ανάληψης περισσότερων διεθνών πρωτοβουλιών με την διστακτικότητα της Γερμανίας να στείλει σύγχρονα γερμανικά τεθωρακισμένα απευθείας στην Ουκρανία;

Ο Όλαφ Σολτς απάντησε με τον τρόπο που συνηθίζει να απαντά όλους αυτούς τους μήνες: με προσεκτικές διατυπώσεις και απαριθμώντας τη στρατιωτική βοήθεια που η Γερμανία έχει ήδη προσφέρει στην Ουκρανία. «Η Γερμανία δεν δρα μονομερώς» τόνισε ο Όλαφ Σολτς. «Ενεργούμε σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους φίλους μας και τους διεθνείς εταίρους μας» επανέλαβε χθες βράδυ. Αποκάλεσε εκ νέου την στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν «απροκάλυπτο ιμπεριαλισμό», ο οποίος αποτελεί «καταστροφή για την Ευρώπη» αλλά και «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη».

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανταλλαγή αρμάτων μάχης με την Ελλάδα

Iδιαίτερη έμφαση έδωσε όμως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη στην συμφωνηθείσα κυκλική ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Ελλάδα και την Τσεχία προς στήριξη του μαχόμενου Κιέβου.

Η Γερμανία -όπως φαίνεται και από δηλώσεις της γερμανίδας υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, την πρόσφατη ανακοίνωση του γερμανικού υπουρείου Άμυνας για την εξοπλιστική συνεργασία με την Ελλάδα και βέβαια τις δημόσιες του Όλαφ Σολτς- αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία έχει πάρει τον δρόμο της ολοκλήρωσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις το τελευταίο διάστημα από γερμανικής πλευράς.

Πρόκειται συγκεκριμένα για την αποστολή 40 αρμάτων μάχης σοβιετικού τύπου ΒΜΡ από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα 40 γερμανικά τεθωρακισμένα Μarder, τα οποία αναμένεται να παραλάβει ο ελληνικός στρατός το προσεχές διάστημα.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle