Skip to main content

Για να κερδηθεί το στοίχημα των φόρων - Τι πρέπει να γίνει

Tο μόνο που κάνει το συντεταγμένο κράτος είναι να δημιουργεί κλίμα άρνησης κι αναβολής πληρωμής φόρων στις μεγάλες μάζες.

Καλές οι παροχές, ακόμα καλύτερες οι φορο-απαλλαγές, αρκεί να γίνει κατανοητό από το ευρύ κοινό κάτι πολύ κρίσιμο: Ότι τα πακέτα που τις περιλαμβάνουν δεν θα είναι επαναλαμβανόμενα. Για ένα απλό λόγο. Επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Δεν μπορεί να το «σηκώσει» δημοσιονομικά καμία χώρα. Επειδή δεν έχει το απαιτούμενο «λίπος», όσο εύρωστη κι αν είναι, αλλά κι επειδή η φορολογική πολιτική μιας κανονικής χώρας δεν μπορεί να στηρίζεται αιώνια σε τέτοιου είδους παροχές. Στην πραγματικότητα, σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που κάνει το συντεταγμένο κράτος είναι να δημιουργεί κλίμα άρνησης κι αναβολής πληρωμής φόρων στις μεγάλες μάζες. Από τη στιγμή που ξέρουν ή καλύτερα υποψιάζονται ότι «μετά από αυτή, θα έρθει κι άλλη ρύθμιση» εύλογα γεννάται ο πειρασμός: «Γιατί να πάω να πληρώσω. Κορόιδο είμαι;». Και απλά, δεν πάει.

Μάλλον, για την ακρίβεια, αυτό που κάνει είναι να πηγαίνει μια – δυο φορές, για να πληρώσει αντίστοιχες δόσεις και μετά σταματά, περιμένοντας τις επόμενες (ρυθμίσεις). Και κάπως έτσι φτάσαμε από τις 12, τις 24 και τις 36 δόσεις στις 120 και το κοντέρ συνεχίζει να γράφει προς τα πάνω. Και θα συνεχίζει επ αόριστον, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα ανακοινώνουν νέες «διευκολύνσεις», μετά από ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού στο τέλος της ημέρας ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικά πληρώνουν.

Τι πρέπει να γίνει; Για μια και μοναδική φορά, το κράτος κι εν προκειμένω η κυβέρνηση που το «εκπροσωπεί», όχι μόνο να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να φέρει άλλη ρύθμιση, αλλά και να το κάνει. Γιατί θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σε βάθος εξαμήνου οι διάφοροι «εκπρόσωποι», αυτόκλητοι και μη των διαφόρων «ομάδων που δοκιμάζονται» θα θέσουν και πάλι θέμα ...νέας ρύθμισης. Αν τότε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών βγουν και ξεκαθαρίσουν δημόσια με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «άλλη ρύθμιση γιοκ», μπορεί και να κερδίσουν το στοίχημα (των φόρων). Αν όμως αρχίσουν τις διαρροές και τα μισόλογα τότε απλώς θα αρχίσουν κι αυτοί να μετρούν αντίστροφα...