Skip to main content

Για όλες τις εποχές ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης - Τι διαθέτει

Σύμφωνα με τον δήμο Παύλου Μελά, ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης είναι ένα κόσμημα υπερτοπικού ενδιαφέροντος και τον Νοέμβριο.

Κάλεσμα σε όσους το επιθυμούν να επισκεφθούν τον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης, απευθύνη ο δήμος Παύλου Μελά.

Σύμφωνα με τον δήμο, ο Βοτανικός Κήπος είναι ένα κόσμημα υπερτοπικού ενδιαφέροντος και τον Νοέμβριο.

Όπως τονίζει, είναι ένας περιφραγμένος χώρος στην Άνω Ηλιούπολη του Δήμου Παύλου Μελά, που οργανώνεται εσωτερικά από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί τα φυτά από κοντά και να έχει πρόσβαση σε ειδικούς χώρους. Περιλαμβάνει βραχόκηπους, τριανταφυλλεώνα, συλλογές κωνοφόρων, όπως κέδρους, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα, αγρωστώδη, βολβώδη και εποχιακά φυτά, κάκτους και παχύφυτα, φοινικοειδή και μεσογειακά φυτά.



Στο κέντρο δεσπόζει το ρομαντικό κιόσκι με ποικιλίες αναρριχώμενων φυτών και το θερμοκήπιο που φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, υδροχαρή και σαρκοφάγα φυτά.
Σύμφωνα με τον δήμο, ο χώρος ενδείκνυται για εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολικών μονάδων, αλλά οι πόρτες έχουν ανοίξει και σε μέλη ΚΑΠΗ, περιβαλλοντικές ομάδες, μαθητικές αντιπροσωπείες από το εξωτερικό και για Άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και η προσβασιμότητα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις επισκέψεις των φοιτητών της σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ και των μεταπτυχιακών φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Τοπίου οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να επιτελέσουν άρτια τα εργαστηριακά τους μαθήματα λόγω της άριστης συνεργασίας του Βοτανικού με τους  εκπαιδευτικούς φορείς.



Η ιστορία

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 2002 επί Δημαρχίας Σπύρου Μπαρούτα. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από τη γεωπόνο Αθηνά Χατζηαθανασιάδου και τον αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιο, υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σταυρούπολης και συνεχίζει να συντηρείται αποκλειστικά από πόρους του Δήμου Παύλου Μελά.

Καταλαμβάνει ένα χώρο πέντε στρεμμάτων στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη, Ολύμπου, Περικλέους και φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Η συνολική περιοχή έκτασης είκοσι επτά στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αμφιθέατρο που αποτελούν συμπληρωματικούς χώρους του Βοτανικού κήπου.



Πρόσβαση

Η πρόσβαση γίνεται με τους εξής τρόπους:

- βκατεβαίνοντας την κεντρική οδό Μακρυγιάννη, από την περιφερειακή, στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας κατευθυνόμαστε δεξιά στο πάρκο Σόλωνος.
- από την οδό Λαγκαδά, στρίβουμε στην Καραολή & Δημητρίου (έδρα του Δημαρχείου) και στη συνέχεια επιλέγουμε την Κ. Κωνσταντινίδη (οδός πάνω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου) και οδηγούμαστε στο Βοτανικό Κήπο.
- με το λεωφορείο επιλέγοντας τη γραμμή 34 του ΟΑΣΘ (Άνω Ηλιούπολη – Αριστοτέλους) και τη στάση με το όνομα «Βοτανικός Κήπος».

Ο Βοτανικός είναι ανοιχτός για το κοινό τις καθημερινές, ώρες 09:00 – 13:30.

Οι Σχολικές ομάδες γίνονται δεκτές κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.