Skip to main content

Για ποιους λόγους ούτε το ευρώ ούτε η δραχμή είναι πανάκεια

Παραπλανούν συνειδητά όσοι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται λίγοι μήνες για την εκτύπωση νέου νομίσματος. Απεναντίας απαιτούνται χρόνια.

Μια από τις συνήθεις ελλείψεις στον πολιτικό λόγο είναι η ασάφεια, και επί του προκειμένου η απουσία επεξήγησης όρων και καταστάσεων. Οι μεν μιλούν για την αναγκαιότητα παραμονής μας στην Ευρωζώνη, επειδή άλλως θα επέλθη καταστροφή, οι δε υποστηρίζουν το αντίθετο. Κανείς όμως, σε υψηλό επίπεδο, δεν έχει κάνει τον κόπο να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, γιατί θα συμβεί αυτό που η κάθε πλευρά υποστηρίζει.

Και βεβαίως, ο ελληνικός λαός ως συνηθίζει, θα αποφασίσει χωρίς βάθος σκέψης, αλλά με βάση το συναίσθημα. Άλλοτε επειδή συμπαθεί έναν των πρωταγωνιστών, άλλοτε επειδή αντιπαθεί τον αντίπαλο. Είναι εντελώς ανορθόδοξος και απολίτικος ο τρόπος που αποφασίζουμε, ώστε αρκεί να αναφέρω ένα παράδειγμα. Από τους πολλούς υπουργούς -και πρωθυπουργούς- της Αποστασίας του 1965, στοχοποιήθηκε μόνον ο κ. Μητσοτάκης, ενώ οι άλλοι αγνοούνται.

Βεβαίως, υπήρχε λόγος που έγινε αυτό -πώς αλλιώς θα ηγείτο του χώρου ο Ανδρέας Παπανδρέου, υπάρχοντος του Μητσοτάκη;- αλλά δεν είναι του παρόντος. Τώρα θέλω να ρωτήσω τους Νεοδημοκράτες. Οι κεντρώοι, πείσθηκαν ότι τους έβλαψε ο Μητσοτάκης, και βάλλουν εναντίον του. Έχουν λόγο, λοιπόν. Οι Νεοδημοκράτες όμως τι έχουν να τού προσάψουν, και καταφέρονται κι αυτοί εναντίον του; Απεναντίας, θα ήταν η πιο επιτυχής διακυβέρνηση, αν δεν την διέκοπτε ο κ. Α. Σαμαράς. Και πολλά από τα σήμερον ημαρτημένα, δεν θα υπήρχαν για να μας βλάπτουν.

Και όμως, οι Νεοδημοκράτες ακολουθούν το ρεύμα και τάσσονται κι αυτοί εναντίον του κ. Μητσοτάκη. Όπως ακολουθούν το ρεύμα, και ενώ η βάση της Ν.Δ. είναι η δεξιά, ποτέ δεν απαίτησαν να ακολουθηθεί δεξιά πολιτική. Έμφοβοι εμπρός στην θολοκουλτούρα που επέβαλαν οι «προοδευτικοί» ανέχθηκαν καταστάσεις, που αποδείχθηκαν σήμερα βλαβερές για τον τόπο, για να μη τους χαρακτηρίσουν συντηρητικούς. Και λοιπόν; Μάλιστα, ο θεωρούμενος δεξιός Έβερτ -που δεν ήταν- είχε πει σε λόγο του «μάς κατηγορούν για δεξιούς», αναγνωρίζοντας δηλαδή ότι η δεξιά είναι κάτι κακό.

Επανερχόμενος, επαναλαμβάνω, ότι ο ελληνικός λαός αγνοεί βασικές έννοιες, όπως συμβαίνει και με τους ίδιους τους πολιτικούς, που δεν έχουν πολιτική παιδεία (Πού να την αποκτήσουν; Στα κομματικά γραφεία;). Υπάρχει επομένως φόβος να επαναληφθεί το φαινόμενο του δημοψηφίσματος, όπου το «όχι» το εξέλαβε ο καθένας όπως του συνέφερε. Κι έτσι, ακούω τους εκπροσώπους της Αριστερής Πλατφόρμας να το οικειοποιούνται, θεωρώντας ότι είναι έκφραση υπέρ της δραχμής.

Πρέπει να εξηγηθεί στον λαό, ότι ούτε το ευρώ, ούτε η δραχμή είναι πανάκεια. Σημασία για την ύπαρξη του οιουδήποτε νομίσματος έχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ισχύσουν. Μάλιστα, για πρώτη φορά το αναγνώρισε και ο κ. Λαφαζάνης, τον οποίο θα συμβούλευσαν κάποιοι συνετοί, ότι αυτά που υποστήριζε υποτιμούσαν όχι μόνον τη νοημοσύνη του λαού, αλλά και του ίδιου. Και είπε, ότι για την επιστροφή στην δραχμή «πρέπει να προετοιμασθούμε».

Εδώ είναι λοιπόν το πρόβλημα. Κάποιοι τώρα να εξηγήσουν στον κ. Λαφαζάνη και στους λοιπούς τιτλούχους μεν, αλλά ζώντες σε άλλες εποχές και με πολλά προσωπικά και οικογενειακά απωθημένα, ποια πρέπει να είναι αυτή η προετοιμασία. Παραπλανούν δε συνειδητά όσοι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται λίγοι μήνες, όσοι χρειάζονται για την εκτύπωση νέου νομίσματος. Απεναντίας απαιτούνται χρόνια, ώστε να ενδυναμώσει η οικονομία για να μπορέσει να αντέξει στους τριγμούς, και να υπάρξει απαραιτήτως παραγωγή εξαγώγιμη. Αυτά θέλουν χρόνια για να επιτευχθούν, όταν είμαστε άκρως εισαγωγική χώρα.

Από την άλλη πλευρά, διαβάζω τη δήλωση του κ. Παππά, ότι «η επιστροφή στη δραχμή δεν υπήρξε προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και το Grexit δεν υπήρξε ποτέ ούτε εντολή του ελληνικού λαού, ούτε της κυβέρνησης». Μα, ο λαός έδωσε σαφή εντολή για ένα καλύτερο Μνημόνιο από τα προηγούμενα. Και θα μπορούσε να υπάρξει τον Φεβρουάριο. Αντ’ αυτού φέρατε την καταστροφή. Και ένας από τους λόγους που επείγεται για εκλογές ο κ. Τσίπρας, είναι ακριβώς για να μη αντιληφθεί ο ελληνικός λαός τι είδους συμφωνία υπέγραψε. Για ποια υλοποίηση εντολής πρόκειται;


Ο Μακεδών


Υ.Γ. Με δικαιώνει ο Υπουργός κ. Πανούσης στις εκτιμήσεις μου για τις «ικανότητες» των στελεχών της Αριστεράς. Δήλωσε στην "Καθημερινή της Κυριακής": «Η κυβέρνηση βρίθει από στοχαστές, ακτιβιστές και ανθρώπους χωρίς διοικητική πείρα» και οι περισσότεροι εξ αυτών «είχαν ως πρόφαση τη διαπραγμάτευση για να μην κυβερνήσουν». Διαφωνώ μόνον ως προς τον όρο "στοχαστές". Μάλλον για "ομφαλοσκόπους" πρόκειται.

Μ.