Skip to main content

Για πρώτη φορά στην ιστορία γυναίκα διαιτητής σε ευρωπαϊκό τελικό!

Η UEFA όρισε την 35χρονη Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ ώστε να διευθύνει το ευρωπαϊκό Super Cup Λίβερπουλ - Τσέλσι (14/8, «Vodafone Park», Κωνσταντινούπολη).

Για πρώτη φoρά στην ιστορία, μία γυναίκα ορίστηκε διαιτητής στο UEFA Super Cup.

Είναι η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ, η οποία θα σφυρίξει τον αγώνα για το ευρωπαϊκό Super Cup, μεταξύ της Λίβερπουλ και της Τσέλσι στις 14 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη, όπως επιβεβαίωσε η UEFA. Μαζί της θα είναι η συμπατριώτισσά της, Εμανουέλα Νικολοσί, και η Μισέλ Ο΄Νιλ, από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Τούρκος Τσουνεΐτ Τσακίρ.

Η 35χρονη Φραπάρ διεύθυνε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών στη Γαλλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας, ενώ τον Απρίλιο έγραψε επίσης ιστορία στη χώρα της, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα της Ligue 1, Αμιέν-Στρασμπούρ. Στο τέλος της σεζόν, η Φραπάρ συμπεριλήφθηκε στους πίνακες διαιτητών της Ligue 1 για τη σεζόν 019/20.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, δήλωσε ενθουσιασμένος από την επιλογή:

«Έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι οι δυνατότητες του γυναικείου ποδοσφαίρου δεν έχουν όρια και είμαι χαρούμενος που η Στεφανί Φραπάρ ορίστηκε για να διαιτητεύσει το φετινό Super Cup της UEFA μαζί με τις βοηθούς Μανουέλα Νικολόσι και Μισέλ Ο'Νιλ», είπε χαρακτηριστικά.

«Ως οργανισμός, αποδίδουμε ύψιστη σημασία στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου σε όλους τους τομείς και ελπίζω ότι η ικανότητα και η αφοσίωση που έχει δείξει η Στεφανί σε όλη την καριέρα της για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο θα αποτελέσει έμπνευση για εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλη την Ευρώπη, πως δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια για να φτάσει κανείς στο όνειρό του».

Ο επικεφαλής διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροσέτι, επαίνεσε την ικανότητα της Φραπάρ και είπε ότι «αξίζει πλήρως» την ευκαιρία να διαιτητεύσει έναν τέτοιο αγώνα, υψηλού επιπέδου.

«Η Στέφανι έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι είναι μία από τις καλύτερες γυναίκες διαιτητές, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο Ροζέτι και πρόσθεσε:

«Έχει μεγάλη ικανότητα, όπως απέδειξε στο φετινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών. Ελπίζω ότι αυτός ο αγώνας στην Κωνσταντινούπολη θα της προσφέρει ακόμα περισσότερη εμπειρία».

Η 35χρονη Φραπάρ δεν είναι η πρώτη γυναίκα διαιτητής που θα σφυρίξει σε αγώνα διοργάνωσης της UEFA για άνδρες. Αυτή η τιμή πήγε στη Νικόλ Πιτινιά, η οποία διηύθυνε σε τρεις προκριματικούς αγώνες του Κυπέλλου UEFA μεταξύ 2004 και 2009.

Στη Κωνσταντινούπολη, όπως είναι γνωστό, θα υπάρχει και VAR.