Skip to main content

Για τη Σλοβενία και τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων αναχωρεί ο Αναστασιάδης

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος ηγέτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους έξι εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων - Αύριο βράδυ αναχωρεί ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Για τη Σλοβενία αναχωρεί αύριο το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθούν στις 5 και 6 Οκτωβρίου.

Στη Σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο Brdo και τελεί υπό την αιγίδα της σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου, θα λάβουν μέρος ηγέτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους έξι εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων.

Τις εργασίες της Συνόδου θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη της περιοχής, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19, η εφαρμογή του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου (ΕΣΚ), το οποίο ορίζει μια σημαντική δέσμη επενδύσεων προς όφελος της Ευρώπης στο σύνολό της και η εντατικοποίηση της περιφερειακής συνεργασίας. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα είναι, επίσης, ένα εκ των θεμάτων της ατζέντας της Συνόδου.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε παρέμβαση για τα θέματα στην ατζέντα, ενώ θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη Σλοβενία, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος.