Skip to main content

Τζιτζικώστας σε Στυλιανίδη: Ενεργή συμμετοχή των ΟΤΑ στο προσφυγικό

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον Επίτροπο τη δυνατότητα ενεργής συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Συνάντηση εργασίας είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. Χρήστο Στυλιανίδη, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσία του Ευρωβουλευτή Θόδωρου Ζαγοράκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το προσφυγικό ζήτημα, καθώς, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα, αφού μόνο η Κεντρική Μακεδονία έχει δεχθεί περίπου το μισό αριθμό του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών, που έχουν περάσει το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται όσο συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Με αφορμή τις εξαγγελίες του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. Χρήστου Στυλιανίδη για παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης 115 εκ. ευρώ στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για το θέμα αυτό, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να δοθεί και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η δυνατότητα να έχουν ενεργό συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος καθώς η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βαρύνει κυρίως τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δέχονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και δυστυχώς δεν διαθέτουν τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Επισήμανα στον αρμόδιο Επίτροπο ότι μέχρι σήμερα οι φορείς της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα σηκώνουν όλο το βάρος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, χωρίς να έχουν καμία οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όσοι πόροι έχουν κατανεμηθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού έχουν δοθεί είτε στην Κυβέρνηση είτε σε ΜΚΟ και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τις ανάγκες για την υποστήριξη αυτών των ανθρώπων δεν έχουν τύχει της παραμικρής υποστήριξης. Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί. Οι Περιφέρειες έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε την απαιτούμενη επάρκεια και γρήγορα και νόμιμα να διαχειριζόμαστε τους ευρωπαϊκούς πόρους και να υλοποιούμε έργα χρήσιμα για τους πολίτες. Με την ίδια ακριβώς διαδικασία που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ, θέλουμε να αξιοποιήσουμε και τους πόρους των Ταμείων της Ε.Ε. που απευθύνονται σε δράσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος σε συνεργασία με τους δήμους που έχουν κέντρα φιλοξενίας στα διοικητικά όριά τους», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.