Skip to main content

Για τσουνάμι φτώχειας προειδοποιεί η Εκκλησία

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα κύμα φτώχειας που απορρέει από την ακρωτηριασμένη της οικονομία, όπως προειδοποιεί εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αθήνα.

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα κύμα φτώχειας που απορρέει από την ακρωτηριασμένη της οικονομία, όπως προειδοποιεί εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αθήνα.

Μιλώντας σε ειδική εκπομπή του Sky Νews για την Ελλάδα, με τίτλο «Greek Myths: The birth of a crisis»(Ελληνικοί Μύθοι: Η γέννηση μια κρίσης) που θα προβληθεί σήμερα το απόγευμα ο γενικός διευθυντής της εκκλησιαστικής ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», δημοσιογράφος Κωστής Δήμτσας περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Εκκλησία στην προσπάθεια για παροχή βοήθειας στους φτωχούς.

«Είμαστε στην αρχή του κύματος. Αυτή τη στιγμή, μόλις μάθαμε ότι το τσουνάμι έρχεται. Τον Σεπτέμβριο θα το δούμε, και το επόμενο έτος θα δούμε τα αποτελέσματα» είπε.

Η Εκκλησία συντηρεί έναν μεγάλο αριθμό σταθμών σίτισης και καταφύγια σε όλη την Ελλάδα, μέσα από ένα πρόγραμμα γνωστό ως «Η Αποστολή».

Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, τα κέντρα αυτά έχουν δει μια απότομη αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που ζητούν βοήθεια.

«Περίπου το 60% των δικαιούχων είναι πλέον άτομα ελληνικής καταγωγής. Πριν από δύο χρόνια, τα στατιστικά στοιχεία ήταν αντίστροφα. Είχαμε 25-30% Έλληνες και οι υπόλοιποι ήταν μετανάστες»», τόνισε ο κ. Δήμτσας και πρόσθεσε: «Μοιράζουμε 10.000 γεύματα την ημέρα. Αυτό το κάνουμε τους τρεις τελευταίους μήνες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση», τόνισε ο κ. Δήμτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο τραγικό είναι η αύξηση της ηλικίας. Άνεργοι που είναι άνω των 45 ετών και δεν μπορούν να βρουν μια δουλειά και οι ηλικιωμένοι που τον τελευταίο καιρό βλέπουν μειώσεις στις συντάξεις τους.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος υπογραμμίζει στην εκπομπή ότι αυτή η κρίση δεν είναι οικονομική αλλά πνευματική. «Κυρίως η κρίση είναι στο μυαλό μας, και έχει δημιουργηθεί από την υπερβολική κατανάλωση του ελληνικού λαού. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι η πηγή του κακού», υπογραμμίζει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών.