Skip to main content

Το μήνυμα Μασούτη για Θεσσαλονίκη και λιανεμπόριο το 2019

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας στη Β. Ελλάδα μιλάει στη Voria.gr για την εμπειρία του στο ΕΒΕΘ, την πόλη, τη χώρα και το ελληνικό λιανεμπόριο.

Για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα στην εποχή μετά τα μνημόνια αλλά και για τα αναπτυξιακά στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η Θεσσαλονίκη μιλάει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης, στη συνέντευξη που δίνει στη Voria.gr, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους στο τιμόνι του Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μασούτη, η φράση «συγκρατημένη αισιοδοξία» είναι αυτή που ταιριάζει στις προσδοκίες για την πορεία του λιανεμπορίου το 2019, επικαλούμενος και τη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου εγγραφών-διαγραφών στο μητρώο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος εξηγεί πώς καταφέρνει να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στις τεράστιες απαιτήσεις που έχει η θέση του επικεφαλής της μεγαλύτερης επιχείρησης της Βόρειας Ελλάδας και στις αυξημένες υποχρεώσεις του ως προέδρου του ΕΒΕΘ.

Και είναι πραγματικά αξιοσημείωτος ο ενθουσιασμός στο πρόσωπό του όταν αναφέρεται στα πεπραγμένα της διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης τον τελευταίο χρόνο, όπως και ο σεβασμός με τον οποίο μιλάει για τους προκατόχους του αλλά και γενικά για τους ανθρώπους του ΕΒΕΘ, καθώς με κάθε ευκαιρία τονίζει τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας.

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώσατε έναν χρόνο στην προεδρία του ΕΒΕΘ. Ποιος είναι ο απολογισμός αυτού του έτους, ποιοι οι στόχοι σας για το Επιμελητήριο από εδώ και πέρα;

Όπως είχα πει και στο ξεκίνημα της θητείας μου στην προεδρία του ΕΒΕΘ, είναι πολύ φιλόδοξο να προσπαθεί κανείς να ανεβάσει έναν φορέα που βρίσκεται ήδη ψηλά. Καταφέραμε να πετύχουμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση και δύναμη να συνεχίσουμε. Πρέπει βέβαια να τονίσω ότι το έργο που παράγεται είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας τόσο της διοίκησης, που θέτει τους στόχους, όσο και του στελεχιακού δυναμικού που το υλοποιεί.

Στη διάρκεια των σχεδόν 12 μηνών της νέας διοίκησης υπό την προεδρία μου, καταφέραμε να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών μας, στοιχείο που μας επιτρέπει να «ακούμε» τις απόψεις τους και να προσπαθούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες που να ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες τους.

Υλοποιήσαμε σειρά ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, με στόχο της ανάπτυξη της εξωστρέφειας, ενώ συνεχίσαμε την πολιτική επιδότησης των μελών που μετέχουν σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ξεκινήσαμε θεματικές εκδηλώσεις δικτύωσης των μελών μας με πρώτους τους κλάδους των τροφίμων-ποτών και των δομικών υλικών και κατασκευών.

Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στο σημαντικότατο θέμα της διασφάλισης των εμπορικών σημάτων και επωνυμιών που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία και παραγώγων του.

Συνεχίσαμε και μάλιστα με εντατικότερο ρυθμό, την προσφορά υπηρεσιών κατάρτισης στα μέλη του επιμελητηρίου, μιας υπηρεσίας που παρέχεται εδώ και είκοσι χρόνια και η οποία στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μελών μας.

Εγκαταστήσαμε ένα νέο, πιο ευέλικτο και λιγότερο δαπανηρό σύστημα μηχανοργάνωσης και πρόκειται σύντομα να υλοποιήσουμε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς όφελος των μελών μας.

Εξοικονομήσαμε πόρους άνω των 110.000 ευρώ μέσω της κατάρτισης και υπογραφής νέων συμβάσεων με τους προμηθευτές του ΕΒΕΘ.

Τέλος, δρομολογούμε την δημιουργία του νέου δικτυακού χώρου του EBEΘ που σε συνδυασμό με την είσοδο του στα κοινωνικά δίκτυα θα δώσουν στο Επιμελητήριο μια νέα ‘βιτρίνα’.

Όλες αυτές οι δράσεις θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά, αλλά παράλληλα, θα δώσουμε βάρος και στην ψηφιοποίηση μικρομεσαίας επιχείρησης και την εντονότερη συμμετοχή των μελών μας σε δράσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψω να υπογραμμίσω τις δράσεις του ΕΒΕΘ που αφορούν στο θεσμικό ρόλο του, τόσο προς την Πολιτεία, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση με τεκμηριωμένες προτάσεις, τη συμμετοχή του στα δρώμενα της πόλης μας αλλά και στην οικονομική στήριξη δράσεων άλλων επιχειρηματικών φορέων και δράσεων κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης.

Πόσο δύσκολο είναι για τον άνθρωπο Γιάννη Μασούτη να συνδυάσει τις μεγάλες ευθύνες της διαχείρισης μίας εταιρείας που οδεύει ολοταχώς για τζίρο 1 δισ. ευρώ με τις υποχρεώσεις μίας τόσο σημαντικής θέσης όπως του προέδρου του ΕΒΕΘ;

Εάν κανείς θέλει, μπορεί να βρει χρόνο. Σήμερα, με την εμπειρία μου στους σχεδόν 12 μήνες που βρίσκομαι στο τιμόνι του ΕΒΕΘ μπορώ να σας απαντήσω με ένα παράδειγμα. Ίσως θυμάστε ότι τον Σεπτέμβριο κάναμε την είσοδό μας στην αγορά της Αττικής και σήμερα, μετά από 4 μήνες, λειτουργούν 58 καταστήματα «Μασούτης» στην Αθήνα και την Άνδρο. Η κίνηση αυτή αποτελεί ορόσημο για όλους μας στην Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. και για μένα ειδικότερα ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Την ίδια εποχή η Θεσσαλονίκη ζούσε στους ρυθμούς της Έκθεσης, η οποία είχε ιδιαίτερη σημασία τόσο λόγω της εξόδου από τα μνημόνια όσο και λόγω της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην ΔΕΘ. Κατάφερα να τα συνδυάσω και τα δύο και τελικά φιλοξενήσαμε με απόλυτη επιτυχία, τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Θεωρώ ότι είναι προς όφελος του ίδιου του φορέα να έχει ως Πρόεδρο ένα επιχειρηματία που είναι ενεργός και δραστηριοποιείται σε έναν από τους τομείς που εκπροσωπεί και καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα της αγοράς. Εξάλλου, όπως σας είπα και πριν η προσπάθεια είναι συλλογική και όσον αφορά στη Διοίκηση υπάρχουν πέραν του Προέδρου, δύο Αντιπρόεδροι, τα λοιπά μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η χώρα έχει βγει τυπικά από τα μνημόνια αλλά δεν έχει βγει επί της ουσίας από την πολυετή κρίση. Ποιες είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία για να μπει σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης;

Το ερώτημα είναι εάν η χώρα μας είναι ικανή να σταθεί στα πόδια της χωρίς στήριξη και πως μπορεί να πετύχει να μπεί σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης; Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι να αρχίσει και πάλι να παράγει. Αυτό λοιπόν που χρειαζόμαστε είναι η υιοθέτηση μέτρων που σχετίζονται με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις σε καινοτόμες και εξωστρεφείς, παραγωγικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν εισόδημα σε ελληνικά χέρια. Χρειάζεται ένα επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν με ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, γρήγορες αδειοδοτήσεις, ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, σταθερό φορολογικό καθεστώς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Τέλος, πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει: την επιτάχυνση της επιστροφής των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, την επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλαιπωρούν ειδικά την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης;

Πέραν των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος όλης της χώρας, δηλαδή της υπερφορολόγησης, της χαμηλής ρευστότητας και πιστωτικής ‘αναιμίας’, της υψηλής γραφειοκρατίας και των υψηλών ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει και τα χρονίζοντα προβλήματα που οφείλονται στο έλλειμμα υποδομών.

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας θα στηριχτεί σε 5 πυλώνες: το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Μετρό. Οι πρόσφατες παραχωρήσεις, σε ιδιώτες επενδυτές, τόσο του αεροδρομίου, όσο και του λιμανιού έχουν αναμφισβήτητα δημιουργήσει θετικές προσδοκίες γιατί έστω και καθυστερημένα θα αναβαθμιστούν οι δύο αυτοί πολύ σημαντικοί αναπτυξιακοί πυλώνες με την υλοποίηση των σχετικών έργων υποδομής. Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις του σιδηροδρομικού δικτύου και την κατασκευή του TAP δίνουν άλλη προοπτική στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, άλλα έργα όπως η ανάπλαση της αγοράς Μοδιάνο, η ανάπλαση κάποιων πρώην στρατοπέδων όπως του Γκόνου, το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα έργα και παρεμβάσεις που σχετίζονται με τους υπόλοιπους αναπτυξιακούς πυλώνες που χρονίζουν όπως η ανάγκη τάχιστης αποπεράτωσης του μετρό που καρκινοβατεί , της ανάπλασης του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. Τέλος, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας είναι επίσης ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης που πρέπει να αξιοποιηθεί. Γίνονται προσπάθειες για την προβολή της και τη δικτύωσή της με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού, αλλά θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση επιχειρήσεων όπως η εφαρμογή χαμηλού φορολογικού συντελεστή και αντίστοιχα χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους στη ζώνη.

Πώς αξιολογείτε την κατάσταση στο ελληνικό λιανεμπόριο; Πώς κλείνει το 2018 σε επίπεδο τζίρου και ποια η εκτίμησή σας για το 2019; Έκλεισε προς το παρόν ο κύκλος των εξαγορών ή έχουμε μπροστά μας νέο κύκλο συγκεντρώσεων;


Αναφορικά με το τζίρο και τις προσδοκίες για το 2019 η έκφραση ‘συγκρατημένη αισιοδοξία’ νομίζω είναι η πιο κατάλληλη για να περιγράψει την εικόνα του ελληνικού λιανεμπορίου. Αυτό δεν είναι μόνο η δική μου αίσθηση αλλά προκύπτει και ως συμπέρασμα από τις έρευνες βαρομέτρου του ΕΒΕΘ και ειδικά αυτές που διεξάγονται σε προεκλογική περίοδο. Όσον αφορά στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, πρόκειται για φαινόμενα που παρατηρούνται σε όλες τις φάσεις ενός οικονομικού κύκλου άρα δεν νομίζω ότι μπορεί να τις αποκλείσει κανείς.

Στο σημείο αυτό θα έπρεπε να αναφέρω και τη σημαντική αύξηση στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων που παρατηρήθηκε στο ΕΒΕΘ τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του μητρώου μελών δείχνουν ότι, κατά το πρώτο 10μηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, οι εγγραφές επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 70% ενώ οι διαγραφές στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 20%.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και ότι θα επαληθευτούν οι προσδοκίες για δημιουργία ενός καλύτερου επιχειρηματικού κλίματος στο κοντινό μέλλον με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και μείωση των φορολογικών συντελεστών. Για εμάς όλους στο ΕΒΕΘ, διοίκηση και στελεχιακό δυναμικό, η βελτίωση των αριθμών μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση αλλά και δύναμη συγχρόνως για να ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχυ στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα μέλη μας.

Κλείνοντας να ευχηθώ καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλους τους αναγνώστες σας και να ευχαριστήσω δημόσια τους δύο Αντιπρόεδρους, τα λοιπά μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του καθώς και όλο το προσωπικό του ΕΒΕΘ που συνέβαλε στην υλοποίηση των στόχων που θέσαμε για το 2018.