Skip to main content

Γιαννόπουλος: Οι χαρές και οι λύπες στα 25 χρόνια του «Χαμόγελου του Παιδιού»

O ιδρυτής και επικεφαλής του «Χαμόγελου» Κώστας Γιαννόπουλος μίλησε στη Voria.gr τόσο για το αποτύπωμα των 25 χρόνων, όσο και για τις προοπτικές.

Τα 25 χρόνια από τη δημιουργία της οργάνωσης «Το χαμόγελο του Παιδιού» που συμπληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες είναι μια επέτειος αισιοδοξίας, που δίνει χρώμα στο γκρίζο των ημερών του κορωνοϊού.

Με την ευκαιρία ο ιδρυτής και επικεφαλής του «Χαμόγελου» Κώστας Γιαννόπουλος μίλησε στη Voria.gr τόσο για το αποτύπωμα των 25 χρόνων, όσο και για τις προοπτικές. Αλλά και για ορισμένα… ακατανόητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνει η οργάνωση για να φιλοξενεί 300 παιδιά και να μεταφέρει από και προς δομές υγείας και άλλες δραστηριότητες πολύ περισσότερα. Αθάνατη Ελλάδα!   

Κύριε Γιαννόπουλε το «Χαμόγελο του Παιδιού» συμπλήρωσε 25 χρόνια δράσης. Ποιος είναι ο απολογισμός;
 
Σε αυτό το ένα τέταρτο αιώνα το «Χαμόγελο» ασχολήθηκε με 1,7 εκατ. παιδιά, μόνο 95.000 το 2019. Προσφέραμε φιλοξενία, στήριξη, ιατρικές υπηρεσίες, ψυχολογική υποστήριξη και βέβαια έχουμε εμπλακεί στην εξεύρεση εξαφανισμένων παιδιών.  
 
Ποια ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή;
 
Ευτυχώς δεν είναι μία. Είναι πολλές. Κάθε φορά που ένα παιδί που μεγάλωσε σε κάποιο σπίτι μας παίρνει το πτυχίο του είναι μια ευχάριστη στιγμή. Όπως και όταν ένα παιδί κερδίζει την ιατρική μάχη με τη ζωή. Ή κάθε στιγμή που βρίσκουμε ένα εξαφανισμένο παιδί. Είναι πολλές, αλλά δεν σας κρύβω ότι δεν μπορώ πάντα να τις ευχαριστηθώ.
 
Γιατί;
 
Επειδή στη ζωή υπάρχουν και τα άσχημα. Υπάρχουν φορές που δεν μπορούμε να σώσουμε ένα παιδί και χάνεται η ζωή του. Ή όταν δεν μπορούμε να πάρουμε στα σπίτια μας παιδιά, λόγω ελλείψεως χώρου. Είναι δύσκολες στιγμές. Ακόμη και όταν βρίσκουμε κλειστές πόρτες λόγω κακής νοοτροπίας στην Δημόσια Διοίκηση. Υπάρχουν άνθρωποι που υψώνουν τείχη στο «Χαμόγελο» ασκώντας εξουσία. Επίσης μας στενοχωρεί η κακεντρέχεια ανθρώπων που προσπαθούν να μας βάλουν εμπόδια.
 
Με ποιον τρόπο;
 
Ο πιο συνηθισμένος είναι η προτροπή ότι «Το <Χαμόγελο του παιδιού> είναι πλούσιο, μη το στηρίζετε». Είμαστε πλούσιοι σε αισθήματα, αναμφίβολα. Διότι κατά τα άλλα βασιζόμαστε στη ζητιανιά από ανθρώπους και εταιρίες που βοηθούν. Έστω με μία κλήση στο 19810, που κοστίζει 2,5 ευρώ.
 
Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος;
 
Ποτέ το «Χαμόγελο» δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Κάποιοι φορείς κάτι δίνουν. Η Περιφέρεια Αττικής, στην οποία έχουμε πέντε σπίτια με παιδιά, το 2020 μας επιχορήγησε με 7.900 ευρώ. Το 2019 μας είχε δώσει 8.000 ευρώ. Για τέτοια ποσά μιλάμε. Υπάρχουν άλλοι οργανισμού που παίρνουν πολλαπλάσια. Δεν υπάρχει αξιολόγηση, ούτε αξιοκρατία.  Ευτυχώς ο κόσμος μας δείχνει εμπιστοσύνη και αυτό είναι παράσημο.
 
Ούτε κάποια φορολογική απαλλαγή;
 
Μέχρι στιγμής καμία. Κάθε χρόνο πληρώνουμε άμεσους και έμμεσους φόρους πολύ πάνω από 100.000 ευρώ.  Μόνο ο ΕΝΦΙΑ είναι 75.000 ευρώ και τα τέλη κυκλοφορίας για τα 120 αυτοκίνητά μας 25.000 ευρώ. Ούτε καν ανταποδοτικά το βλέπει το κράτος, αφού παρέχουμε υπηρεσίες στο ίδιο, χωρίς να έχει κάποιο κόστος. Για παράδειγμα, είμαστε ο μοναδικός φορέας που έχουμε ασθενοφόρα με εντατικές νεογνών και τα διαθέτουμε στο ΕΚΑΒ, όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης, καλούμαστε από τις Εισαγγελίες για να φιλοξενήσουμε παιδιά χωρίς κανείς να ασχολείται με τις δαπάνες. Έχουμε, φυσικά, τις τρεις γραμμές βοήθειας, 1056,116.000 και 116.111, στις οποίες απαντούμε 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, συνολικά 270.000 κλήσεις το χρόνο.
 
Προφανώς υποβάλετε σχετικά αιτήματα. Τι απαντήσεις λαμβάνετε;
 
Συζητάμε με το υπουργείο Οικονομικών και ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί λύση. Θα είναι δίκαιο οι οργανώσεις που έχουν πιστοποιηθεί για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια να έχουν φορολογικές απαλλαγές. Μετά από αξιολόγηση. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα στη Γαλλία και στο Βέλγιο επιδοτούν δομές όπως το «Χαμόγελο» για να κάνουν δράσεις που είναι δύσκολες λόγω έλλειψης ευελιξίας από το κράτος και φυσικά τις ελέγχουν αυστηρά.     
 
Η πιο δύσκολη στιγμή για τη λειτουργία του «Χαμόγελου» όλα αυτά τα χρόνια ποια ήταν;
 
Πολλές φορές βρεθήκαμε στο αμήν. Όχι να κλείσουμε το «Χαμόγελο», αλλά να  αναστείλουμε δράσεις. Γι’ αυτό κάποια στιγμή στην αρχή της οικονομικής κρίσης κάναμε μια καμπάνια στην τηλεόραση με την ερώτηση «Τι να κόψουμε; Τα σπίτια; Τα ασθενοφόρα; Τις τηλεφωνικές γραμμές; Την ενασχόληση με τις εξαφανίσεις;». Ευτυχώς ο κόσμος μας στήριξε. Διότι για να υλοποιηθούν οι δράσεις μας έχουμε 510 εργαζομένους – επαγγελματίες και 12.000 εθελοντές.
 
Ποια είναι η έγνοια σας για την επόμενη 10ετία;
 
Το μόνο μέλημα είναι να κρατήσουμε ψηλά την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Λέμε και θα εξακολουθήσουμε να λέμε ναι σε κάθε έκκληση για πρόβλημα υγείας. Και βέβαια δεν θα αφήσουμε χωρίς συμπαράσταση κανένα παιδί ή ενήλικα που εξαφανίζεται. Θαλπωρή και φροντίδα με ποιότητα.