Skip to main content

Γιαννόπουλος: Ο υπεραθλητής που έσπασε το κοντέρ στον μυθικό αγώνα των 101 χλμ του Ολύμπου

Ο Καστοριανός αθλητής ορεινού τρεξίματος έκανε τον γύρο του Ολύμπου σε 17 ώρες, 22 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα - Ετοιμάζεται για τα 170 χλμ στις Άλπεις

Μυθικός σε όλες του τις διαστάσεις ήταν ο γύρος του Ολύμπου που έγινε την Παρασκευή 1 Ιουλίου και κάλυψε μια απόσταση 101 χιλιομέτρων με συνολικούς ανήφορους 6.700 μέτρων.

Οι συμμετέχοντες έφτασαν ώς την τρίτη ψηλότερη κορυφή του βουνού των Θεών, το Σκολιό στα 2.905 μέτρα, όπου το οξυγόνο ήταν μειωμένο, ο συνολικός χρόνος ήταν 32 ώρες, στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία έπεσε στους 5-6 βαθμούς Κελσίου, σε κάποια σημεία υπήρχε χιόνι, ενώ το πρωί ο ήλιος έκαιγε δυνατά.

Στην εκκίνηση του 11ου Olympus Mythical Trail, στο Λιτόχωρο, βρέθηκαν 11 αθλητές ορεινού τρεξίματος από 12 εθνικότητες και στον τερματισμό έφτασαν 84 άντρες και γυναίκες.

Πρώτος το νήμα έκοψε ο Καστοριανός Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος με χρόνο 17 ώρες, 22 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, ενώ τον ακολούθησαν δύο Γάλλοι: ο Αντουάν Γκιγιόν με χρόνο 18.26'.05'' και ο Φλοριάν Σπαναγκέλ με 19.12'.02''.

Στις γυναίκες την πρωτιά πήρε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Παναγιώτα Δημακάκου με 21.18΄.30'', δεύτερη στην κατάταξη ήρθε η Βασιλική Φαλάρα με 23.03΄.04'' και τρίτη η Ασημίνα Ιγγλέζου με 24.26΄. 43''.

Γιαννόπουλος: Ήταν η προπόνησή μου για τα 170 χλμ. των Άλπεων

Τα τελευταία 10 χρόνια ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής και προπονητής, ασχολείται με το ορεινό τρέξιμο, την αναρρίχηση, το ορειβατικό σκι και το ποδήλατο βουνού. Με αφετηρία την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστοριά, έχει... οργώσει όλα τα ελληνικά βουνά και έχει πάρει μέρος σε ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις.

«Ήταν ένας δύσκολος και απαιτητικός αγώνας. Έφυγα πολύ γρήγορα στην εκκίνηση, κάπου στα μισά της διαδρομής ένιωσα ενοχλήσεις και έκοψα λίγο την ταχύτητά μου, ενώ όσο ανέβαινα είχα δυσκολίες με το μειωμένο οξυγόνο. Αλλά δεν τα παράτησα και νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για την πρώτη θέση», λέει στη Voria.gr ο Κ. Γιαννόπουλος.

Το πιο απαιτητικό κομμάτι της διαδρομής ήταν το βράδυ που η θερμοκρασία έπεσε, το μονοπάτι χανόταν στο σκοτάδι και οι υπόλοιποι αθλητές δεν φαινόταν. Η μοναξιά στο βουνό είναι περισσότερο δύσκολη όταν πέφτει το σκοτάδι.

Σε σημεία ανήλια οι αθλητές έτρεχαν δίπλα σε απομεινάρια χιονιού, μια εικόνα ασυνήθιστη για τους περισσότερους, όχι μόνο για όσους ανεβαίνουν το καλοκαίρι στον Όλυμπο.

«Είμαι ευχαριστημένος με τον χρόνο μου, άλλωστε για μένα αυτή η διοργάνωση ήταν μια καλή προπόνηση για το Union Trail Mont Blanc (UTMB) που διοργανώνεται στις 25 Αυγούστου στην κοιλάδα του Σαμονί στις γαλλικές Άλπεις», σημειώνει ο Κ. Γιαννόπουλος.

Το Σαμονίμ με το ονομαστό Μοντ Μπλαν, εκεί όπου τελέστηκαν οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 1924 είναι ένα γνωστό γαλλικό θέατρο, αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις του σκι και γενικά των αθλημάτων βουνού.

Ο αγώνας UTMB αποτελεί μια διεθνή διοργάνωση που διατρέχει το Μοντ Μπλαν για 170 χιλιόμετρα και στόχος του Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου είναι ο χρόνος του να πέσει κάτω από 28 ώρες.

«Σε λίγες μέρες θα αναχωρήσω για το Σαμονί, ώστε να κάνω έναν μήνα προετοιμασία και να εγκλιματιστώ, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα πάρω μέρος σε αυτή τη σπουδαία διοργάνωση», αναφέρει.

Ο Μυθικός Αγώνας του Ολύμπου

Το φετινό ήταν το 11ο Olympus Mythical Trail, που αποτελεί έναν απαιτητικό αγώνα 101χιλιομέτρων κι είναι ίσως ο πιο δύσκολος στην Ελλάδα.

Ο Λάζαρος Ρήγος που είναι διοργανωτής του εξηγεί στη Voria.gr ότι έχει το ξεχωριστό προνόμιο να απλώνει τη διαδρομή του στο «βουνό των θεών», περιτρέχοντάς τον σ΄ένα μεγάλο κομμάτι του από άγνωστα κυρίως μονοπάτια και σε υψόμετρα που αντιπροσωπεύουν το σύνολο του βουνού, από τους πρόποδες μέχρι τις κορυφές, στα 2.900 μέτρα! Απευθύνεται σε αθλητές με εμπειρία πραγματικού βουνού, εξαιτίας του άγριου πεδίου και των ευμετάβλητων και ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν ψηλά, ακόμα και το καλοκαίρι, ενώ η συμμετοχή απαιτεί μακρά εμπειρία και αυτό απεικονίζεται στο πολύπλοκο σύστημα κριτηρίων του αγώνα.

Η λογική του βασίζεται στην καθαρή αγωνιστική προσπάθεια, όπως αυτή εννοείται στα πλαίσια του αγωνιστικού ορεινού τρεξίματος. Ο αγώνας έχει σκληρά χαρακτηριστικά: μεγάλη ανάβαση συνολικά, μεγάλο ποσοστό μονοπατιών, μεγάλο μέσο υψόμετρο, σκληρό τερέν, παρατεταμένη έκθεση των αθλητών σε αλπικό περιβάλλον και υψόμετρο, απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, μεγάλη διάρκεια κίνησης σε συνθήκες σκότους, ανομοιογενώς κατανεμημένες ανηφόρες στη διαδρομή.

Σημείο εκκίνησης και τερματισμού είναι το Λιτόχωρο, ενώ μερικά από τα πιο εντυπωσιακά σημεία είναι το Οροπέδιο των Μουσών με το τοπίο πάνω από τον Λαιμό να κόβει την ανάσα λόγω των χαοτικών γκρεμών στα δεξιά του μονοπατιού.

Το Δάσος της Μάλτα στη διαδρομή Πηγάδι-Αηγιάννης, έχει μεγάλες οξιές με βορεινό προσανατολισμό, που δεν ξυλεύονται εδώ και δεκαετίες, ενώ στην τοποθεσία Αγαστέρνες κυλά παγωμένο πόσιμο νερό το καλοκαίρι.