Skip to main content

Γιαννούλης: Αναγκαίοι στη Βουλή όσοι θυσιάζουν το προσωπικό συμφέρον

Ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στη Voria.gr για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το διακύβευμα των εκλογών και τη μάχη της 7ης Ιουλίου

Βγήκε πριν από περίπου ένα μήνα από μια εκλογική μάχη για να μπει σε δεύτερη. Ο Χρήστος Γιαννούλης, μετά την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισε να είναι υποψήφιος και για τις βουλευτικές εκλογές.

Στη Voria.gr αναλύει τις θέσεις του για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τονίζοντας ότι η Βουλή έχει ανάγκη από ανθρώπους που θα βάζουν μπροστά από το προσωπικό το συλλογικό συμφέρον.

Επίσης, κάνει λόγο για «υποκρισία της ΝΔ» αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και θεωρεί ότι μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις ο κόσμος θα αποφασίσει διαφορετικά στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών.

Ο κ. Γιαννούλης πιστεύει στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου, ιεραρχεί ως κυριότερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης την ανεργία και επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να στηριχθούν οι νέοι κι όχι να υφαρπάξουν τα κόμματα την ψήφο τους, με... τεχνάσματα.

Μετά τη δύσκολη μάχη της αυτοδιοίκησης τι ήταν αυτό που σας ώθησε να είστε υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης;

Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι στη Βουλή χρειαζόμαστε όσους θυσιάζουν το προσωπικό συμφέρον και προτάσσουν το συλλογικό. Έχω μάθει να μπαίνω μπροστά στα δύσκολα και να δίνω μάχες όταν υπάρχει ανάγκη, χωρίς να σκέφτομαι ούτε στιγμή τί θα ήταν επωφελέστερο για μένα προσωπικά. Αυτό έπραξα όταν ο Αλέξης Τσίπρας μου ζήτησε να ηγηθώ του αγώνα που δώσαμε στις 26 Μαΐου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ίδιο, χωρίς κανέναν δισταγμό, αποφάσισα και τώρα που κρίνεται το μέλλον της χώρας. Με τον ίδιο τρόπο, με ειλικρίνεια, καθαρές θέσεις και αποφασιστικότητα, δίνω τη μάχη στην Α΄ Θεσσαλονίκης, κοιτώντας μπροστά για ένα καλύτερο αύριο.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης, κόστισε σημαντικά στην μάχη για την Περιφέρεια. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ανάλογη στάση των ψηφοφόρων και στις βουλευτικές εκλογές;

Δεν θα αρνηθώ ότι από τα δυσκολότερα σημεία του προεκλογικού αγώνα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν να εξηγήσουμε στον κόσμο τα οφέλη που πηγάζουν για τη χώρα μας από την Συμφωνία των Πρέσπων και την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσουμε την στάση της Νέας Δημοκρατίας που, με συνθήματα που δεν πίστευε, τροφοδοτούσε ένα πολεμικό κλίμα σε βάρος μας. Οι τελευταίες αποκαλύψεις όμως απέδειξαν περίτρανα την υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτό το θέμα. Θεωρώ ότι ο κόσμος γνωρίζει πλέον την αλήθεια και στις 7 Ιουλίου θα κρίνει διαφορετικά.

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή παρά την βαριά ήττα των ευρωεκλογών. Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να εμποδίσει τη διαφαινόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας;

Αν οι και οι ευρωεκλογές πήραν σαφέστατα μια τροπή που γέννησε πολιτικές εξελίξεις, η ψήφος που θα κρίνει το μέλλον του τόπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Τώρα τα κόμματα παρουσιάζουν τα προγράμματα τους και ξεδιπλώνουν το όραμα και το σχέδιο τους για την χώρα. Τώρα συγκρίνονται τα αποτελέσματα που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς τα μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Τώρα λοιπόν αποφασίζουμε για την ζωή μας, γι' αυτό πιστεύω ότι κυβέρνηση θα είναι και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Από το 2010, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, φυσικά και της Θεσσαλονίκης, με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, ήταν η εκτόξευση της ανεργίας σε ποσοστό που ξεπέρασε μάλιστα το 2014 το 28%! Στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 10% καθώς δημιουργήθηκαν περίπου 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για την επόμενη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει στο πρόγραμμα του την δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας. Συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξημένος κατώτατος μισθός και ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, πλαισιώνουν μια τεράστια προσπάθεια που ξεκίνησε από εμάς και θα συνεχιστεί την επόμενη τετραετία.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η ψήφος των νεών ψηφοφόρων. Πώς θα προσελκύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους νέους ανθρώπους;

Με σχέδιο και αποτελεσματικότητα, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, δίνοντας διέξοδο σε πολλούς νέους ανθρώπους εμποδίζοντας παράλληλα το ανεξέλεγκτο brain drain που ζημίωσε σημαντικά τη χώρα. Το πλάνο μας για την επόμενη μέρα περιλαμβάνει 10.000 νέες θέσεις ερευνητών έως το 2021 και συνολικά 15 δισ. ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία εντός της τετραετίας. Το στοίχημα λοιπόν δεν είναι να ξεγελάσεις τους νέους και να κερδίσεις την ψήφο τους, αλλά να τους στηρίξεις ουσιαστικά. Εμείς δουλεύουμε πάντα με γνώμονα να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που εμείς παραλάβαμε.