Skip to main content

Γιαννούλης:Δυναμικό «παρών» για την παραμονή των αρχαίων της Βενιζέλου

Η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» προτείνει τη στήριξη του αιτήματος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας με φορείς της Θεσσαλονίκης για το θέμα των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου παρευρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» Ανατολή Αγαθαγγελίδου, Δήμητρα Θωμά και Μανώλης Λαμτζίδης.

Σε κοινές τους δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης υπογράμμισαν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «την αντίθεσή τους τόσο με τη διαδικασία που τηρήθηκε όσο και με το "ομόφωνο" αποτέλεσμά της».

Αναλυτικά η δήλωση των τριών περιφερειακών συμβούλων της παράταξης "Κοιτάμε Μπροστά":

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Τζιτζικώστας συγκαλεί βεβιασμένα σύσκεψη για ένα μείζον θέμα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Τέσσερις μόλις ημέρες μετά την εξαγγελία της "τελικής λύσης" για τα αρχαία της Βενιζέλου από τον Κ. Μητσοτάκη και χωρίς να έχει συνεδριάσει επ’ αυτού η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας, πώς μπορεί ο κ. Τζιτζικώστας να εκφράζει την "άποψη της Περιφέρειας";

Επιπλέον, η επιλογή των συμμετεχόντων στη σύσκεψη προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά. Γιατί δεν κλήθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχουν εκφράσει εμπεριστατωμένη άποψη για το ζήτημα των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου; Γιατί δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας του ΑΠΘ, οι οποίοι επεξεργάστηκαν για χρόνια και κατέθεσαν τεκμηριωμένες προτάσεις για ανάδειξη των αρχαιοτήτων κατά χώραν;

Καλούμε τη διοίκηση Τζιτζικώστα να τηρεί τις διαδικασίες με σύγκλιση της Μητροπολιτικής Επιτροπής για τόσο μείζονος σημασίας ζητήματα, ώστε οι αποφάσεις της να λειτουργούν γνωμοδοτικά πριν από συσκέψεις με φορείς.

Καλούμε επίσης τη διοίκηση Τζιτζικώστα, εάν ενδιαφέρεται πραγματικά για το ζήτημα των αρχαίων της Βενιζέλου και όχι για τη δημιουργία εντυπώσεων με μικροκομματική στόχευση, να συμβουλευτεί τη γνώμη ειδικών επιστημόνων για το θέμα πριν λάβει αποφάσεις που θα υπονομεύσουν αμετάκλητα το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης».

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Χρήστος Γιαννούλης τόνισε ότι «η παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά" δηλώνει δυναμικά παρούσα στον αγώνα για την παραμονή και ανάδειξη των αρχαίων της Βενιζέλου κατά χώραν. Στηρίζουμε και συνυπογράφουμε το αίτημα της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».