Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
x

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΜΠΗΙΑΣ

Πώς σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης την απόφαση του ΚΑΣ για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Για δογματική εμμονή της κυβέρνησης να ξηλώσει την «ελληνική Πομπηία» κάνει λόγο ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας την απόφαση του ΚΑΣ για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου.

«Εσπευσμένα και ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ που έχει προσδιοριστεί για τις 6 Νοεμβρίου, το ΚΑΣ ενέκρινε -όπως αναμενόταν- τη μελέτη τεμαχισμού-απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό.

»Ενέκρινε μία μελέτη που όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, όχι μόνο δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά ακρίβειας, αλλά ούτε συγκεκριμένη μεθοδολογία απόσπασης για κάθε τμήμα που θα αποσπαστεί, μεταφερθεί και επανατοποθετηθεί.

»Η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων παρουσιάζεται από την πολιτική ηγεσία ως η μοναδική τεχνικά λύση, παρότι η λύση της κατά χώραν διατήρησης, χωρίς νέες ανασκαφές και χωρίς νέες αποδομήσεις και καταστροφές αρχαιοτήτων, ήταν η επιστημονικά, χρονικά και οικονομικά ενδεδειγμένη.

»Η δογματική εμμονή της κυβέρνησης να ξηλώσει την «ελληνική Πομπηία» όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε το μοναδικό αυτό μνημειακό σύνολο που σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση, όχι μόνο θα μεταθέσει χρονικά την παράδοση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά καθιστά και αμφίβολη την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στη θέση τους», αναφέρει ο κ. Γιαννούλης.

Ο βουλευτής καλεί «έστω και τώρα την κυβέρνηση να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στην κληρονομιά, την ιστορία, τον πολιτισμό και τους πολίτες αυτής της πόλης που τάσσονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με τη λύση της κατά χώραν διατήρησης».

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ