Skip to main content

Γιαννούλης-κορωνοϊός: Κίνδυνος για ΑμεΑ και άτομα με χρόνιες παθήσεις

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις και ζουν σε δομές κλειστής φροντίδας σε ολόκληρη τη χώρα.

Τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που ζουν σε δομές κλειστής φροντίδας ως ευπαθείς ομάδες, επισημαίνει με σχετική του παρέμβαση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννούλης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν συνενωθεί στη Δομή Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελούν παραρτήματα του Κέντρου, προσφέροντας υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης 6 τέτοιες δομές: Το πρώην ΚΕΠΕΠ «Ο Άγιος Δημήτριος», το πρώην Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης (ΙΑΑ) στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης, το πρώην Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Παντελεήμονας», ο πρώην «Οίκος Ευγηρίας Κιλκίς», το πρώην ΚΑΑμεΑ Σερρών και το πρώην ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου.

«Αν σε αυτές τις δημόσιες δομές προστεθούν και οι ιδιωτικές αντιλαμβάνεται κανείς, ότι μιλάμε για έναν ικανό αριθμό, στον οποίο περιλαμβάνονται παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, άνθρωποι με νοητική στέρηση αλλά και άλλες αναπηρίες. Εξαιτίας της υποστελέχωσης των παραπάνω δομών, η οποία γίνεται εντονότερη υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν πρακτικές, όπως αυτές της καταναγκαστικής επιβολής φαρμακευτικής αγωγής και φαρμακευτικής καταστολής στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων. Ταυτόχρονα  καθώς δεν επιτρέπονται λόγω της πανδημίας οι κοινωνικές επαφές, τα άτομα αυτά στερούνται των επισκέψεων από τους οικείους τους και ουσιαστικά με τον έξω κόσμο», επισήμανε ο βουλευτής.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Γιαννούλης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ζητώντας τη διενέργεια τακτικών ελέγχων στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης, δημόσια και ιδιωτικά, ώστε να διασφαλιστεί, ότι υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, οι περιθαλπόμενοι δεν κακοποιούνται ούτε παραμελούνται.

«Στη σημερινή συγκυρία η ανάγκη να σταθούμε δίπλα στους «αόρατους» συμπολίτες μας, δηλαδή σε όλους αυτούς που δεν έχουν φωνή, δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση. Είναι κυρίως, στοιχείο της  δημοκρατίας, γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό αποκτά περιεχόμενο η αρχή της ισότητας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.