Skip to main content

Γιαννούλης: Νέες καθυστερήσεις για Κορώνεια με την τροπολογία του ΥΠΕΝ

Η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα νέα ερώτηση προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη για τη λίμνη Κορώνεια.

Ως ράπισμα ενάντια στις ικανότητες και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για τη διάσωση και τη σωστή διαχείριση της λίμνης Κορώνειας θεωρεί η περιφερειακή παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» και η οποία προβλέπει ότι το ΥΠΕΝ ορίζεται ως η μόνη αρμόδια αρχή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας.

Όπως αναφέρει, η ενέργεια αυτή αυξάνει τον κρατικό συγκεντρωτισμό και αφαιρεί από την τοπική κοινωνία τη δυνατότητα να συμμετέχει και να συνδιαμορφώνει πολιτικές που την αφορούν, ενώ δικαιώνει όσους είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την αρχική εμπλοκή της Νομαρχίας και μετά της Περιφέρειας στο σχέδιο διάσωσης της λίμνης.

Διαβάστε: Στο ΥΠΕΝ η αρμοδιότητα για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας

Η παράταξη κατέθεσε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα νέα ερώτηση προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη για τη λίμνη Κορώνεια, ζητώντας επιπλέον διευκρινίσεις για τα έργα συντήρησης της Ενωτικής Τάφρου, για τα διασταλλάζοντα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης που καταλήγουν στον χείμαρρο Μπογδάνα, για τη δραστηριότητα του δι-επιστημονικού και δι-υπηρεσιακού «ολιστικού» οργάνου που συγκροτήθηκε από πέρυσι με συντονιστή τον κ. Βλαχοκώστα και για το κενό περιβαλλοντικής διαχείρισης στην προστατευόμενη περιοχή που προκύπτει μετά την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης.

Σύμφωνα με την παράταξη, η νέα πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ προφανώς αλλάζει τα δεδομένα, οδηγώντας σε νέες καθυστερήσεις και σε σύγχυση για έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ είναι άγνωστο το πώς θα μπορεί να γίνεται η παρακολούθηση από την… Αθήνα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θεσσαλονίκη 29.5.2020

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Γιουτίκα, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος

ΕΡΩΤΗΣΗ
(με αίτημα για γραπτή απάντηση)
Θέμα: Κατάσταση της λίμνης Κορώνειας και δράσεις της διοίκησης για το καλοκαίρι.

Σε συνέχεια προηγούμενης σχετικής επερώτησής μας από 18.2.2020, και μετά τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών που μας προωθήσατε, για τις οποίες σας ευχαριστούμε πολύ, διατηρούμε κάποιες απορίες για ζητήματα που δεν καλύφθηκαν και γι’ αυτό επανερχόμαστε:

1. Εφόσον «η ΠΚΜ έχει αρμοδιότητα συντήρησης και λειτουργίας των υφιστάμενων τεχνικών έργων με εξασφάλιση αντίστοιχων πιστώσεων από τα αρμόδια υπουργεία», μπορείτε να μας ενημερώσετε σε τι φάση βρίσκεται η συντήρηση των έργων βελτίωσης των υδραυλικών χαρακτηριστικών και της αμφίδρομης λειτουργίας της Ενωτικής Τάφρου, πακέτο έργων για το οποίο είχε δεσμευτεί χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βλαχοκώστα από τα τέλη του 2019;
2. Εφόσον τα διασταλλάζοντα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης που καταλήγουν στον χείμαρρο Μπογδάνα είναι επεξεργασμένα με αντίστροφη όσμωση και υπάρχει μόνο μια μικρή υπέρβαση στο άζωτο που θα λυθεί με την κατασκευή και επέκταση του σταδίου της βιολογικής επεξεργασίας και εφόσον μέχρι τότε ο ΦΟΔΣΑ έχει την υποχρέωση να εγκαταστήσει και νέες μονάδες αντίστροφης όσμωσης, έργο που είχε συμβασιοποιηθεί τον Δεκέμβριο και είχε χρόνο υλοποίησης 6 μήνες, μπορείτε να μας ενημερώσετε πως έχει το νέο χρονοδιάγραμμα, μετά και την κρίση του κορονοϊού;
3. Εφόσον η συγκρότηση του «Φορέα Διαχείρισης Έργων Λίμνης Κορώνειας» από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων το 2018 θεωρήθηκε από την ΠΚΜ ανεπαρκής και η συγκρότηση του δι-επιστημονικού και δι-υπηρεσιακού «ολιστικού» οργάνου που εξήγγειλε ο κ. Βλαχοκώστας σας βρίσκει περισσότερο σύμφωνους, μπορείτε να μας ενημερώσετε για την ακριβή του σύνθεση και τις αρμοδιότητές του μετά και την υποβολή των προτάσεών σας; Ποια η δράση του συγκεκριμένου οργάνου από πέρυσι ώστε να μπορέσουμε να το χαρακτηρίσουμε ως πιο επαρκές;
4. Μετά και την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από τον πρόσφατο νόμο για το περιβάλλον που ψηφίστηκε μόνο με ψήφους του κυβερνώντος κόμματος, παρά τη θύελλα των αντιδράσεων που ξεσήκωσε σε περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς, θεωρείτε ότι υπάρχει κενό περιβαλλοντικής διαχείρισης στην περιοχή των δύο λιμνών που εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας; Αν ναι, πως σχεδιάζετε να το καλύψετε;