Skip to main content

Αιχμές από Γιάντσιου κατά Κυρανάκη για τους Έλληνες Ρομά

Με αφορμή την απάντηση, σε φυλετικά σχόλια χρηστών του διαδικτύου για τους Ρομά, του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ για το επίδομα παιδιού μόνο σε Έλληνες

«Δημιουργεί κατάπληξη ότι υποψήφιος βουλευτής ενός κόμματος του δημοκρατικού τόξου παραγνωρίζει την ιδιότητα των Ρομά ως Ελλήνων πολιτών, με ιστορική και μακρόχρονη παρουσία στη χώρα, ήδη από τον 15ο αιώνα» αναφέρει σε δήλωση της η ειδική γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Αικατερίνη Γιάντσιου.

Με αφορμή «την απάντηση, σε φυλετικά σχόλια χρηστών του διαδικτύου για τους Ρομά, του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ότι το επίδομα παιδιού θα δίνεται μόνο 'για παιδιά που γεννιούνται από Έλληνες γονείς'».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Γιάντσιου, επισημαίνει: «Όσοι ευελπιστούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, οφείλουν να γνωρίζουν την υποχρέωση που πηγάζει από το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συμβάσεις για την παροχή κοινωνικής προστασίας στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Πολιτευόμενα πρόσωπα δεν νοείται να προβαίνουν σε δηλώσεις που φανερώνουν συναίνεση σε ρατσιστικά σχόλια, τα οποία στιγματίζουν και περιθωριοποιούν ένα κομμάτι του πληθυσμού. Αντιθέτως, οφείλουν να προάγουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και να προστατεύουν τους πλέον ευάλωτους, αποδεικνύοντας έμπρακτα την συνεισφορά τους στην κοινωνική συνοχή και ασφάλεια της χώρας» υπογραμμίζει η κ. Γιάντσιου.