Skip to main content

Η γαλάζια αφωνία στη Θεσσαλονίκη και η απουσία της πόλης από την κυβέρνηση

Μόλις ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός άρχισε εκ νέου στη Θεσσαλονίκη η γνωστή γκρίνια περί υποεκπροσώπησης της περιοχής στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το είχαμε γράψει ήδη από την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς ότι το 2021 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα έτος εκλογικό και μάλιστα με διπλές κάλπες, ελέω απλής αναλογικής. Το νέο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως επιβεβαιώνει αυτές τις εκτιμήσεις.

Διαβάστε - Οι τρεις συν ένας λόγοι που το 2021 μπορεί να είναι χρονιά εκλογών

Οι ενδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σαφείς:

1. Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αλλαγή της ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών αναθέτοντας το χαρτοφυλάκιο στον Μάκη Βορίδη, στέλεχος με ευθεία αναφορά στο κυβερνών κόμμα και μάλιστα στο σκληρό, λαϊκό πυρήνα του. Όταν σκοπεύεις να πας σε εκλογές δεν αφήνεις το κατ' εξοχήν εκλογικό υπουργείο στα χέρια ενός πρώην γραμματέα της ΚΝΕ. Χώρια που ο Τάκης Θεοδωρικάκος μπορεί να αξιοποιηθεί στο επικοινωνιακό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος.

2. Βάζοντας στην κυβέρνηση άλλους περίπου δέκα γαλάζιους βουλευτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το σχήμα περισσότερο «κομματικό», τηρώντας και τις εσωκομματικές ισορροπίες, χωρίς ταυτόχρονα να ακυρώσει τα ανοίγματα που είχε κάνει προς τον κεντρώο χώρο, όταν είχε συμπεριλάβει στην πρώτη κυβέρνησή του εξωκοινοβουλευτικά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

3. Άρωμα εκλογών έχει και το άπλωμα του κυβερνητικού σχήματος σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γιώργου Στύλιου, βουλευτή Άρτας. Μια εκλογική περιφέρεια την οποία θα επιχειρήσει να επανακτήσει η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος την κέρδισε και πέρυσι, παρά την εκλογική ήττα του, λόγω της παρουσίας της Όλγας Γεροβασίλη, αλλά και του γεγονότος ότι από εκεί έλκει την καταγωγή του και ο πρόεδρος του κόμματος. Επίσης συμπεριλήφθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτές από τη Θεσσαλία (Σκρέκας, Μακρή), από την Αιτωλοακαρνανία (Λιβανός), από τα Γιάννινα (Αμυράς) κ.ο.κ.

Μόλις ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός άρχισε εκ νέου στη Θεσσαλονίκη η γνωστή γκρίνια περί υποεκπροσώπησης της περιοχής στο νέο κυβερνητικό σχήμα. «Πώς είναι δυνατόν η δεύτερη σε μέγεθος εκλογική περιφέρεια η οποία διαθέτει συνολικά δέκα κυβερνητικούς βουλευτές, να περιορίζεται σε ένα μόνο χαρτοφυλάκιο κι αυτό υφυπουργού;», χωρίς μάλιστα, ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Η εύκολη απάντηση στο ανωτέρω είναι ότι «ο Μητσοτάκης δεν πολυενδιαφέρεται για τη Θεσσαλονίκη». Πάντα ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο πολιτικό προσωπικό της πόλης· δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ δεν κατόρθωσε να φτιάξει έναν δικό του ισχυρό εσωκομματικό πυρήνα. Απόδειξη οι παλινωδίες του κατά την επιλογή του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης, ενώ κάποιοι αποδίδουν ευθύνες ευθέως στο Μέγαρο Μαξίμου για τον εκτροχιασμό της πανδημίας στην περιοχή, χρεώνοντάς του αδιαφορία.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε διάθεση να αξιοποιήσει και άλλους Θεσσαλονικείς βουλευτές. Αλήθεια, με ποιο κριτήριο θα τους επέλεγε; Με βάση την ισχνή έως ανύπαρκτη κοινοβουλευτική παρουσία τους ή μήπως με γνώμονα την απόλυτη αφωνία τους, ακόμη και για τα καυτά προβλήματα της πόλης; Είναι ενδεικτικό ότι κατά το τελευταίο δίμηνο της πανδημίας, σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους που βίωσε η πόλη εδώ και δεκαετίες, οι κυβερνητικοί βουλευτές κρύφτηκαν. Ούτε μία εμφάνιση, ούτε μία δήλωση, ούτε μία απαίτηση για την έγκαιρη ενίσχυση των υγειονομικών δομών της εκλογικής τους περιφέρειας.

Πέραν αυτού, οι γαλάζιοι βουλευτές δεν βγαίνουν μπροστά, ούτε για να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές σε μείζονα θέματα της πόλης, όπως ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό, ο ΟΑΣΘ, η ανάπλαση της ΔΕΘ κ.ο.κ. Ανάλογη απροθυμία έδειξαν, νυν και πρώην βουλευτές, και στις περσινές δημοτικές εκλογές όταν οι περισσότεροι παρατηρούσαν από απόσταση τη μάχη του επίσημου γαλάζιου υποψηφίου στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Για όλα τα ανωτέρω βεβαίως, πάντα υπάρχουν οι μικροεξαιρέσεις, ωστόσο δεν είναι ικανές να αντιστρέψουν την εικόνα. Από την άλλη, αν πράγματι, αυτή είναι η γνώμη που έχει ο αρχηγός της ΝΔ για το πολιτικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης, καλά θα κάνει, στις επόμενες εκλογές να φροντίσει για την περαιτέρω ανανέωσή του. Ξεκινώντας, μάλιστα, από τον αρχαιότερο, τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος, όπως άλλωστε λένε οι πληροφορίες, εμφανίζεται πρόθυμος να αποχωρήσει.