Skip to main content

Γιατί δεν έχει ουσία η επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Θα είναι αφελής, όποιος πιστεύσει ότι μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των Τούρκων, ώστε να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους

Ο Αναστασιάδης επιμένει να συναντηθεί σε λίγες μέρες με τον Ακιντζί, ενώ γνωρίζει πως η Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικώς υπουργό Εξωτερικών -εκτός και αν γι’ αυτό πιέζουν οι Βρετανοί- και αφετέρου οι Τούρκοι δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν υποχωρούν ούτε σπιθαμή από τα όρια που έχουν θέσει.

Τι είδους διαπραγματεύσεις θα γίνουν υπ’ αυτές τις συνθήκες; Ακόμη και αν διοριστεί υπουργός Εξωτερικών, θέλει αρκετό χρόνο για να ενημερωθεί πλήρως, αλλά και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες συναντήσεις τόσο με Έλληνες, όσο και με Τούρκους, για να σχηματίσει σαφή εικόνα.

Θα είναι αφελής, όποιος πιστεύσει ότι μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των Τούρκων, ώστε να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους. Αυτές είναι σταθερές σε βάθος χρόνου, γνωρίζοντας ότι αφού αποδεχθήκαμε να παίξουμε το παιχνίδι με τους όρους τους, κάποια στιγμή θα βρεθούν οι πρόθυμοι και ελαστικοί στην κυβέρνηση της Ελλάδας, και το Κυπριακό θα λυθεί προς όφελος της Άγκυρας. Όπως συνέβη και με τα Σκόπια.

Πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις των Τούρκων, υπάρχουν και αναλύσεις, όπως αυτή που γράφηκε πριν από λίγα χρόνια, σε ένα άκρως εμπεριστατωμένο άρθρο, που μετέφρασε ο Ν. Χειλαδάκης, από τον παλαίμαχο και πολύ γνωστό Τούρκο αρθρογράφο και αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ, Σαμί Κόχεν, ο οποίος παρέθεσε τα μεγάλα οφέλη που θα υπάρχουν αφ’ ενός για το ψευδοκράτος της "βόρειας Κύπρου" και αφ’ ετέρου για την ίδια την Τουρκία, η αναμενόμενη "επίλυση" του Κυπριακού. Φυσικά ούτε λόγος για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο Σαμί Κόχερν απαριθμεί τα πραγματικά οφέλη της τουρκικής πλευράς από μια συμφωνία: Θα αναγνωριστεί για πρώτη φορά διεθνώς το ψευδοκράτος, που μέχρι σήμερα κανείς δεν το αναγνώριζε, ως ισότιμο μέρος, όπως δέχθηκε ο Αναστασιάδης του νέου κρατικού μορφώματος και θα μετέχει ισότιμα στην Ε.Ε. Θα καταργηθεί το εμπάργκο που μέχρι σήμερα ίσχυε για τα Κατεχόμενα με αύξηση και του βιοτικού επιπέδου των Τ/κ, που σήμερα είναι ένα προς έξι, με άνω των 50.000 να εισέρχονται καθημερινώς στην ελεύθερη Κύπρο, προς βιοπορισμό.

Επίσης, και ισχυρό πλεονέκτημα για την Τουρκία, θα σταματήσει το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας της στην Ε.Ε., εξ αιτίας της σκανδαλώδους εμμονής της Άγκυρας να μη αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι ισότιμο κράτος μέλος της

Ακόμη, θα πάψουν να υπάρχουν τα χρόνια προβλήματα που δημιουργούσε στην τουρκική εξωτερική πολιτική το Κυπριακό, και η Τουρκία αποδεσμευόμενη από το χρόνιο αυτό πρόβλημα θα ανακουφιστεί και θα πάρει δύναμη για τις νέες εξορμήσεις της.

Και βέβαια, το πιο σημαντικό από όλη αυτή την ιστορία, είναι η ισότιμη συμμετοχή του ψευδοκράτους στα οφέλη και στα κέρδη από τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Από εδώ και στο εξής και αφού φυσικά καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, το ψευδοκράτος και φυσικά και η Τουρκία θα έχουν τον πρώτο λόγο για την εκμετάλλευση και για τα μεγάλα κέρδη που έχουν ήδη αναγγελθεί από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτά που καταγράφει ο Κόχεν, είναι χαρακτηριστικά της τουρκικής βουλιμίας, αλλά δεν ανέφερε το σημαντικότερο. Ότι σε λίγο διάστημα, η Κύπρος θα καταστεί ισλαμική. Όπως εγκατέλειψε τα Κατεχόμενα το μεγαλύτερο ποσοστό των Τ/κ για να αποφύγει την συμβίωση με τους εποίκους, κατά τον ίδιο τρόπο αφενός θα εγκαταλείψουν το νησί πολλοί Ε/κ, αλλά και αν δεν συμβεί αυτό, οι Έλληνες θα υποστούν την ήττα λόγω του δημογραφικού.

Με αυτά τα δεδομένα, συν το ότι δεχθήκαμε ως βάση συζητήσεων το Σχέδιο Γκουτέρες, παρεμφερές με το Σχέδιο Ανάν που απορρίψαμε, είναι αδύνατο να βγει κάτι θετικό για τους Έλληνες από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με τα σημερινά δεδομένα.