Skip to main content

Να μη χαθεί ξανά το στοίχημα της πραγματικής ανάπτυξης

Χρειαζόμαστε πραγματικές, παραγωγικές επενδύσεις που να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να αυξάνουν τον πλούτο της χώρας.

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί το αυτονόητο: Χωρίς επενδύσεις, ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία δεν έρχεται. Κι όταν μιλάμε για επενδύσεις εννοούμε πραγματικές, παραγωγικές και όχι αγοραίες και χρηματιστηριακές. Επενδύσεις που να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να αυξάνουν τον πλούτο της χώρας και όχι τον πλούτο των 20 – 30 hedge funds, που όπως λέει και το όνομα τους, έρχονται στη χώρα μας για να «χεντζάρουν». Δηλαδή, να βγάλουν εύκολο και γρήγορο κέρδος και αμέσως μετά να σηκωθούν και να φύγουν, αναζητώντας σε άλλα σημεία του πλανήτη άλλες ευκαιρίες, αναλόγου ύφους και περιεχομένου.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, επενδύσεις της πρώτης κατηγορίας δεν έχουν έλθει πολλές. Για την ακρίβεια, δεν ξεπερνούν τις 10. Και πολλές από αυτές, παραμένουν μισές. Υπό την έννοια ότι έχουν κολλήσει σε κάποια από τα πολλά διοικητικά και γραφειοκρατικά προβλήματα – εμπόδια, τα οποία «ζουν και βασιλεύουν», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων. Κι όχι μόνο των τωρινών, αλλά και των προηγουμένων. Γιατί το συγκεκριμένο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι διαρθρωτικό και ξεκινά από το γεγονός ότι η διοίκηση υπήρξε κατά του «ξένου κεφαλαίου» επί δεκαετίες. Συνεπώς, πολύ δύσκολα θα αλλάξει το dna της.

Ωστόσο, τώρα έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις για έναν και μοναδικό λόγο: Η παρούσα κυβέρνηση ποτέ δεν έπεισε ότι και η ίδια βλέπει τις τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας με καλό μάτι. Παράδειγμα; Η ιστορία της «Ελληνικός Χρυσός». Άλλο παράδειγμα; Η περίπτωση του Ελληνικού. Η πρώτη περίπτωση θεωρείται τελειωμένη, από την κυβέρνηση. Κοινώς, θα μπλοκαριστεί. Η δεύτερη, μετά πολλών κόπων και βασάνων και αφού κυνηγήθηκε από θεούς και δαίμονες (μέχρι και η δασική υπηρεσία μπλέχτηκε στα πόδια της), φαίνεται ότι μπορεί και να γίνει.

Όμως, η ζημία που έχει γίνει εκτός συνόρων, είναι μεγάλη. Και δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, τουλάχιστον στο αμέσως προσεχές διάστημα. Τα δύο συνεχόμενα τελευταία αρνητικά εξάμηνα, ωστόσο, από πλευράς επενδύσεων, θα πρέπει να προκάλεσαν πολύ μεγάλη ανησυχία στον πρωθυπουργό. Γιατί σημαίνουν πολλά...