Skip to main content

Γιατί δεν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία στη χώρα μας;

Άρθρο του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαγκριώτη, για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση και πώς αυτή απέτυχε

του Γιάννη Μαγκριώτη*

Ο ιός πρέπει να υπάρχει σε μια κοινότητα για να μεταδοθεί. Αν δεχθούμε ως αληθή την άποψη ότι: ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, τότε μεταδόθηκε από την Κίνα περίπου την περίοδο Νοέμβριος 2019-Φλεβάρης 2020, παίρνοντας υπ' όψιν τις επικρατούσες εκτιμήσεις για τον χρόνο της εμφάνισής του, μέχρι το κλείσιμο των συνόρων της Κίνας.

Τον ιό λογικά μετέφεραν οι Κινέζοι φορείς που βρέθηκαν στις χώρες και τις περιοχές με τις οποίες είχαν τις κάθε είδους συναλλαγές εκείνη την περίοδο. Επίσης πρέπει να έγιναν φορείς του ιού και πολίτες των χωρών με τις οποίες η Κίνα έχει τις ίδιες συναλλαγές και ήταν εκείνη την περίοδο στην Κίνα, ειδικά στην περιφέρεια της Γιουχάν. Την περίοδο αυτή η παγκόσμια υγειονομική κοινότητα, ο ΠΟΥ και οι κρατικές αρχές είχαν άγνοια της πραγματικής φύσης του ιού και των πολύ αρνητικών συνεπειών του, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις από και προς την Κίνα να είναι συνεχείς.

Όλοι θυμόμαστε ότι τα πρώτα κρούσματα ήρθαν στην χώρα μας από Έλληνες που βρέθηκαν για δουλειές στη Βόρεια Ιταλία και για θρησκευτικό τουρισμό στο Ισραήλ, στα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη. Η χώρα μας δεν έχει εξωστρεφή οικονομική δραστηριότητα και αυτό μας προφύλαξε. Φαντάζεστε να ξέσπαγε στις αρχές του καλοκαιριού η επιδημία και να βρισκόταν στη χώρα μας έστω 1.000 τουρίστες Κινέζοι φορείς του ιού;

Στις 11/3/2020 ο ΠΟΥ αναβάθμισε την επιδημία του κορωνοϊού σε πανδημία και λίγες ημέρες μετά όλες οι χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους και επέβαλαν περιοριστικά μέτρα στο εσωτερικό τους.

Την ίδια περίοδο η χώρα έκλεισε και αυτή τα σύνορα και υιοθέτησε ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ξέροντας το χάλι του ΕΣΥ.

Δηλαδή, την ίδια εποχή που στη Βόρεια Ιταλία, όπως και σε άλλες χώρες όπου υπήρχε μαζική παρουσία Κινέζων, είχαμε χιλιάδες κρούσματα και πολλούς περισσότερους φορείς του ιού, στη χώρα μας είχαμε λίγα κρούσματα, που μας ήρθαν από τους λίγους Έλληνες πολίτες που ήταν σε χώρες που είχαν πολλούς Κινέζους και Νοτιοκορεάτες.

Συνεπώς στις χώρες αυτές ο έλεγχος είχε ήδη χαθεί και η εκατόμβη θυμάτων ήταν η δραματική συνέπεια.

Στη χώρα μας, με τα λίγα κρούσματα, με ασθενές ιικό φορτίο από τριτογενείς μεταδόσεις μόνο, με αυστηρά περιοριστικά μέτρα και τον φόβο του θανάτου στα ύψη, ήταν αναμενόμενο να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, που προηγείται των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, βοήθησε να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι συγχρωτισμοί και η επέκταση της διάρκειας ζωής του ιού.

Μέχρι το τέλος των περιοριστικών μέτρων, στις παρυφές του καλοκαιριού, η χώρα μας είχε τα καλύτερα υγειονομικά αποτελέσματα στην ΕΕ και η εξήγηση είναι απλή.

Εάν δεχθούμε την επίσημη εκτίμηση της πολιτείας ότι, το καλοκαίρι, με το άνοιγμα του τουρισμού, είχαμε λίγα εισαγόμενα κρούσματα και αυτά κυρίως στα χερσαία σύνορα της Βόρειας Ελλάδας, λόγω έλλειψης σοβαρών ελέγχων στην πρώτη περίοδο του καλοκαιριού, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι: Μπήκαμε στο φθινόπωρο και πάλι με το χαμηλότερο ιικό φορτίο στη χώρα μας και τις υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις βορειότερες χώρες της ΕΕ, με σχετικά βελτιωμένες τις υγειονομικές υποδομές και το υγειονομικό δυναμικό, και αρκετή γνώση της συμπεριφοράς του ιού και των τρόπων αντιμετώπισής του.

Τι έφταιξε και η χώρα μας, από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει τα καλύτερα υγειονομικά αποτελέσματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά για το διάστημα αυτό είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Μάλιστα, τον Νοέμβριο είχαμε τα χειρότερα υγειονομικά αποτελέσματα στον κόσμο, λόγω της ανεξέλεγκτης μετάδοσης στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης των αρμοδίων κρατικών παραγόντων είναι μεγάλες.

Εάν η κυβέρνηση θέλει να πιστώνεται ολοκληρωτικά τα θετικά υγειονομικά αποτελέσματα της άνοιξης, πρέπει, αν έχει τη στοιχειώδη ευθιξία, να αποδεχθεί και να χρεωθεί τις ευθύνες της για την αρνητική εξέλιξη.

Η δικαιολογία ότι: χαλάρωσε ο κόσμος, ειδικά οι νέοι κάνουν πάρτι και η αντιπολίτευση κάνει διαδηλώσεις, έχει τη σημασία της, όμως στις άλλες χώρες τις ΕΕ όλα αυτά συμβαίνουν πολύ περισσότερο.

Ακόμη χειρότερα, το ποσοστό των πολιτών που αρνούνται τον εμβολιασμό είναι πολύ πιο υψηλό από αυτό της χώρας μας.

Πώς είναι δυνατόν στη χώρα μας με το λιγότερο ιικό φορτίο, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, τη χαμηλότερη υγρασία, τους λιγότερους συγχρωτισμούς, και λόγω του ότι είμαστε η πιο αραιοκατοικημένη χώρα της ΕΕ, με τα αυστηρότατα περιοριστικά μέτρα και μεγαλύτερης διάρκειας, να είμαστε η πέμπτη καλύτερη χώρα όσον αφορά τα υγειονομικά αποτελέσματα, όταν αναφερόμαστε σε όλο τον χρόνο της πανδημίας, στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, όταν μετράμε από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα, και στη χειρότερη θέση στον κόσμο τον Νοέμβριο, και πώς η κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί τη δουλειά της καλή έως άριστη;

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ