Skip to main content

Γιατί δεν προχωρούν οι διασυνοριακές συνεργασίες στη Βόρεια Ελλάδα

Μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει τους λόγους για τους οποίους «σκοντάφτουν» οι διασυνοριακές συνεργασίες των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων

Την ώρα που η εξωστρέφεια αποτελεί το κλειδί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η διεθνοποίηση το εχέγγυο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να έχουν τη διάθεση και κυρίως τη δυνατότητα να αναπτύξουν διασυνοριακές συνεργασίες.

Τις προοπτικές ανάπτυξης της διασυνοριακής επιχειρηματικής συνεργασίας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καταγράφει η μελέτη που εκπόνησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με θέμα «Διερεύνηση των προοπτικών ανάπτυξης της διασυνοριακής επιχειρηματικής συνεργασίας σε επίπεδο πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στην Μακεδονία και Θράκη». Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον στατιστικό αναλυτή – ερευνητή Κωνσταντίνο Τζάρας, ο οποίος την εκπόνησε, σε ειδική εκδήλωση στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Οι διασυνοριακές συνεργασίες είναι μονόδρομος, ωστόσο οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας δεν είναι εξωστρεφείς ενώ ταλανίζονται από την έλλειψη ρευστότητας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς υπογραμμίζοντας πως «η προώθηση της διεθνοποίησης είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα τους».

Για έλλειψη κουλτούρας στις συνεργασίες έκανε λόγο ο υπεύθυνος παραρτήματος Θεσσαλονίκης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και β΄ αντιπρόεδρος του ΒΕΘ, Μακάριος Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι όποιες προοπτικές υπάρχουν για διασυνοριακές συνεργασίες αφορούν τις νέες επιχειρήσεις.

«Σε ένα ρευστό και αβέβαιο οικονομικό παγκόσμιο περιβάλλον οι συνεργασίες αποτελούν το κλειδί για ενδυνάμωση της εξωστρέφειας, ζητούμενο και παράλληλα προαπαιτούμενο για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης.

Για ποιους λόγους είναι δύσκολες οι διασυνοριακές συνεργασίες

Η μελέτη εξέτασε τις πιθανότητες επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης με επιχειρήσεις στις όμορες περιοχές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι καλές προθέσεις για διασυνοριακή συνεργασία «τορπιλίζονται» από το μικρό πληθυσμιακό ποσοστό των εν λόγω περιοχών στο σύνολο του πληθυσμού, στο χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο των κατοίκων τους, στα διαφορετικά νομίσματα μεταξύ των κρατών που εξετάστηκαν.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας αδυνατούν να υποβάλλουν τεκμηριωμένες προτάσεις, ταλαιπωρούνται από την ανεπάρκεια πόρων, ενώ μένουν μακριά από σωματεία και φορείς που θα βοηθούσαν στο να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Διαβάστε: Καμπανάκι Καββαθά από Θεσσαλονίκη για το μέλλον των επιχειρήσεων