Skip to main content

Γιατί διέκοψαν οι Τούρκοι τις ασκήσεις τους στο Αιγαίο;

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την απόφαση της Τουρκίας να διακόψει αιφνίδια τις στρατιωτικές ασκήσεις της στο Αιγαίο.

Μυστήριο καλύπτει τους λόγους, για τους οποίους η Τουρκία διέκοψε αιφνίδια τις στρατιωτικές ασκήσεις της στο Αιγαίο, «Θαλασσόλυκος 2011» (που άρχισε στις 16 Μαΐου) και «Έφεσος 2011» (που ξεκίνησε στις 3 Μαΐου και θα έληγε στις 29). Στα ελληνικά ΜΜΕ δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά, ούτε επιχειρήθηκε να διερευνηθούν οι λόγοι μιας απόφασης, που -όπως πάντα- έχει άμεσο αντίκτυπο στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα.

Στην Τουρκία όμως, τα Μέσα Ενημέρωσης δίνουν έκταση στο γεγονός και επιχειρούν να το εξηγήσουν, διότι οι επίσημες ανακοινώσεις δίνουν λαβή για πολλές παρερμηνείες. Φυσικά, οι περισσότεροι Τούρκοι δημοσιογράφοι συνδέουν την κίνηση της Άγκυρας και με τις επικείμενες τουρκικές εκλογές της 12ης Ιουνίου. Προσπάθεια εξήγησης γίνεται και στην Κύπρο, όπου η εφημερίδα «Σημερινή» της Λευκωσίας ανασκοπεί τον τουρκικό Τύπο.

Έχουμε λοιπόν την εφημερίδα «Ραντικάλ», η οποία με τίτλο «Γιατί σταμάτησε ο Θαλασσόλυκος;», και υπέρτιτλο «Η Άγκυρα σιωπηλή, η Αθήνα έκπληκτη», αναφέρει ότι ο τερματισμός των ασκήσεων αφορά μόνο το τελευταίο τελετουργικό μέρος των ασκήσεων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η διπλωματική κοινότητα στην Άγκυρα εξεπλάγη από την εξέλιξη και κάποιοι διπλωματικοί κύκλοι εικάζουν ότι πρόκειται για μια χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην προχθεσινή δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΘΑ Βεϊσέλ Γκιονούλ, ο οποίος είπε ότι η ακύρωση είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής αξιολόγησης του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, καθώς και στην, κατά μια μέρα, νωρίτερα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο δημοσίευμα λέγεται ότι η ακύρωση προκάλεσε την έκπληξη της Αθήνας που διερευνά τους λόγους. Το γεγονός ότι δεν δόθηκε αιτιολογία, αύξησε το ενδιαφέρον της Αθήνας.

Ο διπλωματικός συντάκτης της Χουριέτ, Ουγούρ Εργκάν, με τον τίτλο «Ακύρωση-έκπληξη», γράφει ότι ο τερματισμός είναι αποτέλεσμα όσων συζητήθηκαν κατά τον 51ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στις 16 Μαΐου. Εκεί, κατά την εφημερίδα, ελήφθη απόφαση προς την κατεύθυνση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, αρμόδιοι του τουρκικού ΥΠΕΞ, μετά τους ισχυρισμούς αυτούς, είπαν πως κατά τις συνομιλίες δεν ετέθη θέμα αμοιβαίου αιτήματος για την ακύρωση των ασκήσεων.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδιος για τα θέματα Αιγαίου, Χαλίτ Τσεβίκ, μετά την ανακοίνωση ήρθε σε επαφή με το Γενικό Επιτελείο, όμως το ΥΠΕΞ δεν έδωσε καμία πληροφορία γι' αυτό. Ένας άλλος ισχυρισμός που κυκλοφόρησε, αφορούσε ότι η άσκηση ακυρώθηκε λόγω της χρησιμοποίησης της βάσης του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λιβύη. Η Χουριέτ αναφέρεται, επίσης, στις εικασίες ότι σχεδιαζόταν από την κυβέρνηση νέο κύμα συλλήψεων στρατιωτικών και η ακύρωση των ασκήσεων συνιστά αντίδραση του στρατού στα σχέδια αυτά.

Η εφημερίδα «Ακσιάμ» γράφει για τρεις πιθανότητες ακύρωσης: 1) λόγω της ανθρωπιστικής βοήθειας που στέλνεται στη Λιβύη, 2) επειδή η Ελλάδα φέτος δεν οργάνωσε ασκήσεις στο Αιγαίο λόγω οικονομικής κρίσης και πως, 3) όσο και αν το απορρίπτουν οι δύο πλευρές, η διεθνής κοινή γνώμη -τις ασκήσεις που γίνονται στο Αιγαίο- τις εκλαμβάνει ως αμοιβαία επίδειξη δύναμης των δύο χωρών. Ένας άλλος ισχυρισμός είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός είχαν δηλώσει ότι δεν θα λάβουν μέρος στις τελετές των ασκήσεων.

Τέλος, στην αγγλόγλωσση «Χουριέτ» ο γνωστός αρθρογράφος Μουράτ Γιετκίν, γράφει περί επίτευξης -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- συμφωνίας επιπέδου που δημιουργεί προσδοκίες, έπειτα από τις διερευνητικές συνομιλίες στις 16-17 Μαΐου του Τούρκου ΥΦΥΠΕΞ κ. Σινιρλίογλου με τον Έλληνα επικεφαλής των διερευνητικών συνομιλιών Παύλο Αποστολίδη.

Στις διερευνητικές αυτές επαφές, προστίθεται, συζητήθηκαν θέματα εναέριου χώρου και υφαλοκρηπίδας, και τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική πλευρά ήταν πολύ προσεκτικές, ώστε να μη δημιουργηθεί συνειρμός με την ακύρωση του τελετουργικού μέρους των ασκήσεων.

Ως συνήθως, οι πληροφορίες που έχουμε από την ελληνική πλευρά, λόγω της μυστικής διπλωματίας που ασκείται για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, δεν μας δίνουν στοιχεία για περαιτέρω αναλύσεις.


Ο Μακεδών