Skip to main content

Γιατί εξαιρέθηκαν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Πώς ελήφθη η απόφαση εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα 5 Απριλίου - Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

Η εκτόξευση του ιικού φορτίου και η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες οδήγησε τους ειδικούς στην εξαίρεση της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Αχαΐας από το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το OPEN, οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην Αττική είναι μεν δύσκολη και οριακή, αλλά παραμένει σταθερή.

Αντιθέτως, εξηγούν, σε αυτές τις τρεις περιοχές παρατηρείται μια ραγδαία επιδείνωση, που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Κατά τους ίδιους, μέσα σε διάστημα τριών ημερών εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο και τα κρούσματα και για τον λόγο αυτό οδηγήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση, η οποία κατέληξε στο «πάγωμα» του ανοίγματος. Ενδεικτικά, στην Αχαΐα παρατηρείται σταθερή πίεση στα δύο μεγάλα νοσοκομεία όπως και στα υπόλοιπα. Στο + 164% είναι οι νοσηλείες σε ένα μήνα. Στην Κοζάνη, ακόμα χειρότεροι οι αριθμοί, με αύξηση νοσηλειών κατά 221% τον τελευταίο μήνα.

Κατά τις ίδιες πηγές του OPEN, για τις εν λόγω περιοχές, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην επιτρέπονται ούτε οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που δεν έγινε τελικά δεκτό.
Τι δείχνουν τα στοιχεία

Συγκεκριμένα στις παραπάνω περιοχές:

Τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο διάστημα και η τάση είναι αυξητική. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στον δήμο Δέλτα, 67,78% στον δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στον δήμο Λαγκαδά, 43,95% στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στον δήμο Χαλκηδόνας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID. Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062.

Κατά το τελευταίο διάστημα τα ενεργά κρούσματα στον δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των Νομών.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στον Δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στον ΄δήμο Σερβίων, ενώ προχθές σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο εξωπραγματικό 13,2%.