Skip to main content

Γιατί η Άνγκελα Μέρκελ «ψηφίζει» Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη

Η εμπειρία έχει διδάξει ότι η δημόσια γερμανική στήριξη μόνο καλό δεν κάνει σε όποιον προσφέρεται-Τι σημαίνει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη θα βρίσκεται το διήμερο 10-11 Ιανουαρίου η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βεβαίως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως είθισται. Αυτά, ως προς το τυπικό της όλης ιστορίας. Ως προς το ουσιαστικό, αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι βασικός σκοπός της επίσκεψης είναι η στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, ως ένα είδος «ανταμοιβής» για τη στάση που κράτησαν στο θέμα των Σκοπίων. Η Γερμανία ήθελε πολύ αυτή τη συμφωνία και κινήθηκε έντονα στο παρασκήνιο για να επιτευχθεί.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις περιπτώσεις αυτές η εμπειρία έχει διδάξει ότι η δημόσια γερμανική στήριξη μόνο καλό δεν κάνει σε όποιον προσφέρεται. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναφερθεί ότι κρίσιμο ρόλο στην επίσκεψη έπαιξε και παίζει στο παρασκήνιο ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα που θεωρείται εξαιρετικά δραστήριος, σε πολλά μέτωπα.

Θυμίζουμε τέλος ότι λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται και η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων, ενώ μπαίνει στην τελική ευθεία η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Οπότε όλα δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους υπό τις ευλογίες του Βερολίνου.