Skip to main content

Γιατί οι αποφάσεις Καμμένου αφήνουν τους πάντες ικανοποιημένους

Η διαφαινόμενη εξαΰλωση των ΑΝΕΛ σηματοδοτεί και το τέλος όλων εκείνων των κομμάτων τα οποία γέννησε η κρίση, με θλιβερή εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή

Οι σημερινές αποφάσεις του Πάνου Καμμένου, όλως περιέργως, αφήνουν τους πάντες ικανοποιημένους, χωρίς επιπλέον να επηρεάζουν ουσιαστικά και σε τίποτε τις πολιτικές εξελίξεις.

1. Αφήνουν κατ’ αρχάς ικανοποιημένο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς, όπως φαίνεται, είχε φροντίσει εδώ και καιρό να εξασφαλίσει τους επιπλέον έξι βουλευτές που χρειάζεται για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής ώστε να συνεχίσει να κυβερνά. Ψήφο υπέρ της κυβέρνησης θεωρείται βέβαιο πως θα δώσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (περιλαμβανομένης και της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου η οποία ενσωματώθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος μετά την αποχώρησή της από την Ένωση Κεντρώων), η προερχόμενη από τη ΝΔ, υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και οι τέσσερις των ΑΝΕΛ, δηλαδή η υπουργός Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης και οι βουλευτές Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις.

2. Αφήνουν ικανοποιημένο τον Πάνο Καμμένο διότι έτσι όπως τα κατάφερε, η… ηρωική έξοδος από την κυβέρνηση ήταν μονόδρομος για εκείνον, αλλά παρατείνει για λίγους μήνες ακόμη την πολιτική σταδιοδρομία του. Επιπλέον, φαίνεται πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα καταφέρει να παραμείνει επικεφαλής ομάδας πέντε βουλευτών, ώστε να μην χάσει τα προνόμια που του παρέχει η ιδιότητα του αρχηγού Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος για τον οποίο ανέχεται τον κ. Ζουράρι, τον οποίο αρνείται να διαγράψει παρότι θα ψηφίσει αντίθετα από τη γραμμή του κόμματος. Έτσι, αυτή τη στιγμή οι ΑΝΕΛ αριθμούν τέσσερις βουλευτές (Καμμένος, Κόλλια Τσαρουχά, Κατσίκης, Ζουράρις) και αναζητείται άλλος ένας από τους ανεξάρτητους (πιθανότατα ο Κ. Νικολόπουλος) ώστε να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός «πέντε» ο οποίος απαιτείται με βάση τον κανονισμό της Βουλής για τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

3. Αφήνει ικανοποιημένους όσους από τους εν ενεργεία βουλευτές είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να ξανακαθίσουν σε κοινοβουλευτικό έδρανο καθώς παρατείνει την θητεία τους κατά πέντε έως εννέα μήνες, αναλόγως του εάν οι εκλογές θα γίνουν Μάιο ή Οκτώβριο. Μεταξύ αυτών είναι φυσικά και ορισμένοι από εκείνους που θα σπεύσουν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

4. Αφήνει ικανοποιημένο τον διεθνή παράγοντα καθώς η βασική επιδίωξή του, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιτυγχάνεται.

5. Αφήνει ικανοποιημένη και τη Νέα Δημοκρατία η οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα έπαιρνε στα δικά της χέρια την καυτή πατάτα της Συμφωνίας. Τώρα, το πολύ πολύ να χρειαστεί να κυρώσει ως κυβέρνηση μόνον το πρωτόκολλο εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, εάν δεν προλάβει να το κάνει κι αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ωστόσο, το πολιτικό μέλλον του κ. Καμμένου είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Ακόμη και εάν καταφέρει να παραμείνει επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το κόμμα του εξαϋλώνεται. Τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του τον εγκαταλείπουν. Οι πρώτοι για να διασωθούν, αναζητώντας κάποιοι εξ αυτών στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, οι δεύτεροι γιατί απογοητεύτηκαν από τις πιρουέτες του αρχηγού των ΑΝΕΛ, ο οποίος όταν μπορούσε πράγματι να ανακόψει την πορεία υπογραφής της Συμφωνίας, προτίμησε την ολιγόμηνη παράταση της υπουργικής θητείας του.

Η διαφαινόμενη εξαΰλωση των ΑΝΕΛ σηματοδοτεί και το τέλος όλων εκείνων των κομμάτων τα οποία γέννησε η κρίση, με θλιβερή εξαίρεση το νεοναζιστικό μόρφωμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Κόμματα «μιας χρήσης» τα οποία ξεπήδησαν μέσα από τις πλατείες των αγανακτισμένων, τα οποία λειτούργησαν σαν αλεξικέραυνο εκτονώνοντας τον θυμό απέναντι στο «παλιό πολιτικό κατεστημένο». Και τώρα που η χώρα δείχνει να επανέρχεται στην προτέρα κατάσταση, να επιστρέφει στην κανονικότητα, τώρα ο ρόλος τους είναι τελείως περιττός. Κι αυτό θα αποδειχθεί λίαν συντόμως, μόλις στηθούν οι εθνικές κάλπες.