Skip to main content

Γιατί οι εκλογές θα επηρεάσουν τον εμφύλιο των φορέων της Θεσσαλονίκης

Τον τελευταίο χρόνο οι σχέσεις ΣΒΕ και ΣΕΒΕ πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Σε βαθμό που κάποιοι να μιλούν για ιδιότυπο «εμφύλιο πόλεμο»...

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν αυτονόητο ενδιαφέρον για τους Έλληνες πολίτες. Για την οικονομία, την ανάπτυξη, την ασφάλεια, τα εθνικά θέματα και γενικότερα για όλα όσα σχετίζονται με την πορεία της χώρας. Άλλωστε ως γνωστόν η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, δηλαδή η εκλογή νέας κυβέρνησης, μοιάζει με αλλαγή καθεστώτος, ενώ σηματοδοτεί την ευρύτατη ανανέωση προσώπων στον κρατικό μηχανισμό. Για τη Θεσσαλονίκη αυτό σημαίνει μια πιθανή τοποθέτηση νέου υπουργού ή υφυπουργού στο κτήριο του Διοικητηρίου και τη σχεδόν βέβαια ανανέωση στις ΔΕΚΟ και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ελέγχονται από το ελληνικό δημόσιο και εδρεύουν στην πόλη.

Σε όλα αυτά τα… αναμενόμενα, έρχεται φέτος να προστεθεί και η ενδεχόμενη επίπτωση του εκλογικού αποτελέσματος στον επιχειρηματικό συνδικαλισμό που αναπτύσσεται από τη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για τις επόμενες κινήσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, πρώην ΣΒΒΕ, αλλά και του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), που βρίσκονται σε ιδιότυπο ανταγωνισμό. Αν και οι δύο προβεβλημένοι Σύνδεσμοι της Θεσσαλονίκης «συγκατοικούν» στο κτήριο της Πλατείας Μοριχόβου 1 –ο ΣΕΒΕ στον 4ο όροφο και ο ΣΒΕ στον 6ο- οι μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι αυτή την περίοδο οι καλύτερες δυνατές. Ούτως ή άλλως τα δύο συστήματα δεν τα πήγαιναν σχεδόν ποτέ πολύ καλά, παρά το γεγονός ότι έχουν εκατοντάδες κοινά μέλη, αφού οι περισσότερες βιομηχανίες της Β. Ελλάδος διαθέτουν εξαγωγική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη σχετική συμφωνία σχεδόν ποτέ ο πρόεδρος του ενός φορέα δεν έχει συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του άλλου. Μάλλον η τελευταία φορά ανάγεται χρόνια πριν στη συμμετοχή του τότε προέδρου του ΣΕΒΕ Κυριάκου Λουφάκη σε μία ή δύο συνεδριάσεις του ΔΣ του τότε ΣΒΒΕ. Άλλωστε είναι γνωστή η άτυπη ρήτρα από την πλευρά των Βιομηχάνων ότι δεν θα γίνει ποτέ πρόεδρος κάποιος που έχει στο παρελθόν ασκήσει την προεδρία του ΣΕΒΕ.

Τον τελευταίο χρόνο οι σχέσεις των δύο πλευρών πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Σε βαθμό που κάποιοι να μιλούν για ιδιότυπο «εμφύλιο πόλεμο». Η αφορμή συνδέεται με την κόντρα του ΣΒΕ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδος, ο οποίος αντιτάχθηκε, τόσο στην αναβάθμιση του Συνδέσμου της Β. Ελλάδος σε πανελλαδικό, όσο και στην ανάδειξη του σε επίσημο κοινωνικό εταίρο. Κάτι που επετεύχθη τελικά για τον ΣΒΕ με σαφή υποστήριξη της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η οριστικοποίηση της συγκεκριμένης εξέλιξης όχι μόνο δεν «ηρέμησε» τον ΣΕΒ, αλλά αντίθετα δρομολόγησε σειρά πρωτοβουλιών του στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Β. Ελλάδα. Τόσο για ενημέρωση των επιχειρήσεων για διάφορα θέματα, όσο και για την εγγραφή νέων μελών. Σε ορισμένες από αυτές τις δράσεις ο ΣΕΒ συνεργάστηκε με τον ΣΕΒΕ, κάτι που στον 4ο όροφο του κτιρίου της πλατείας Μοριχόβου θεωρούν αυτονόητο, αλλά στον 6ο την κρίνουν αρνητικά. Οι ίδιες εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις ανάμεσα στον 4ο και τον 6ο όροφο ισχύουν και για την απόφαση του ΣΕΒΕ να αποδεχθεί πρόταση εισόδου στο Δ.Σ. του ΣΕΒ. 

Όπως ανέφερε στην φετινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) ο πρόεδρος κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος στόχος της διοίκησης του Συνδέσμου είναι να αναδειχθεί σε επίσημο κοινωνικό εταίρο. Τα βασικά επιχειρήματα είναι δύο: Πρώτον, ότι οι δράσεις και η εμβέλεια του ΣΕΒΕ είναι πανελλαδικές, ενώ υπάρχουν και πολλά μέλη εκτός Β. Ελλάδος. Δεύτερον, ότι η εξωστρέφεια, που είναι απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και συνακόλουθα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική κανονικότητα, υπόκειται σε ειδικούς κανόνες και μπορεί να στηριχθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Το στοίχημα του κοινωνικού εταίρου δεν είναι εύκολο για τον ΣΕΒΕ, αλλά σίγουρα καθίσταται πιθανότερο εάν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου κερδίσει η Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργός γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφενός διότι ο κ. Κωνσταντόπουλος διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον δύο κλειστές συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με επιχειρηματίες. Και αφετέρου επειδή πιθανόν ο ΣΕΒΕ θα έχει αρωγό στην προσπάθεια του και τον ΣΕΒ, η ηγεσία του οποίου δεν τα πηγαίνει καλά με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με τη Νέα Δημοκρατία.