Skip to main content

Γιατί η Ελλάδα θέλει ταμειακά διαθέσιμα 30 δισ. ευρώ

Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν τους πρώτους υπολογισμούς τους για την επόμενη χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική του πλεονάσματος 1,5% ή 2%.

Στα 30 δισ. ευρώ θέλει να διατηρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στο τέλος του έτους το οικονομικό επιτελείο. Ο λόγος προφανής: Από τη στιγμή που η χώρα μας εξακολουθεί να μην έχει ακόμα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, θέλει να αισθάνεται κάποια ασφάλεια. Και η λύση των υψηλών αποθεματικών είναι η μόνη. Κάπως έτσι λοιπόν, η Ελλάδα θα είναι η χώρα με τα υψηλότερα διαθέσιμα μετά και την τελευταία κρίση. Για την ιστορία, αυτή τη στιγμή η ρευστότητα της χώρας υπολογίζεται στα 35 δις.

Ωστόσο, από αυτά, τα 22 δις ανήκουν στην κατηγορία «ανέγγιχτα». Κι αυτό γιατί αφορούν στο δάνειο του ESM και στα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου. Σημειώνεται ότι από τα 13 δις που περισσεύουν, χρηματοδοτείται το πακέτο στήριξης της οικονομίας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Γι αυτό και η δεξαμενή χρειάζεται συνεχώς ανανέωση.

Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα, ενώ οι λογαριασμοί της Ελλάδας με την τρόικα, στην μεταμνημονιακή περίοδο, παραμένουν ανοικτοί. Αυτή τη στιγμή, το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα δεν θα κυνηγήσει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ το 2021. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται ότι θα πορευθεί χωρίς καθόλου στόχο του χρόνου.

Γι' αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνουν τους πρώτους υπολογισμούς τους για την επόμενη χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική του πλεονάσματος της τάξης του 1,5% ή και του 2%. Καθόλου εύκολος κι αυτός, όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν όσοι έχουν βαθιά γνώση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.