Skip to main content

Γιατί οι ισχυροί επενδυτές επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη - Ποιοι έρχονται

Για ποιους λόγους κινητοποιεί τα αντανακλαστικά των ισχυρών παικτών η «νύμφη του Θερμαϊκού» - «Test drive» η Θεσσαλονίκη για το λιανεμπόριο.

Σε πόλο έλξης νέων επενδύσεων εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα η Θεσσαλονίκη. Μόνο ως σύμπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η έλευση πολυεθνικών ομίλων προερχόμενων από τον τεχνολογικό κλάδο, το χώρο των υπηρεσιών, του τουρισμού αλλά και του λιανεμπορίου.

Ισχυροί όμιλοι, όπως η Pfizer, η Teleperformance, η Deutsche Telekom, η Cisco, εντάσσουν τη Θεσσαλονίκη στον σχεδιασμό τους, προσδίδοντάς της μάλιστα και τον χαρακτήρα της πόλης «κόμβου» για τα μελλοντικά τους αναπτυξιακά πλάνα.

Την ίδια ώρα, με το τουριστικό προϊόν της πόλης να ενισχύεται, έχοντας τις κεραίες τους ανοιχτές η Brown Hotels, ο όμιλος Fattal, η Marriot Hotels ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους για τη Θεσσαλονίκη, η οποία, παράλληλα, αποτελεί ελκυστικό προορισμό για αλυσίδες του λιανεμπορίου. Συγκεκριμένα, η πολωνική Pepco ετοιμάζεται για το άνοιγμα τριών καταστημάτων στην πόλη και η έτερη πολωνική αλυσίδα Sinsay (fast fashion) να βρίσκεται προ των πυλών για την είσοδό της στην αγορά της «νύμφης του Θερμαϊκού». Η Sinsay έχει συστηθεί στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό εδώ και έναν χρόνο περίπου μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος, με σημαντική αποδοχή.

Σε αναζήτηση εργαζομένων βρίσκεται η αμερικανική TaskUs, που προσφέρει outsourcing υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί πως η TaskUs έχει εγκατασταθεί σε χώρο, ωστόσο αναζητά μεγαλύτερο. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Concentrix, αμερικανικής εταιρείας επιχειρηματικών υπηρεσιών που ειδικεύεται στην δέσμευση πελατών και την επιχειρηματική απόδοση. Η εταιρεία αναζητά χώρο άνω των 2.000 τμ , ενώ ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη εκδηλώνει και η ολλανδική Yource Group, αλλά και η TTEC αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.

Γιατί στη Θεσσαλονίκη;

Η άφιξη των επενδυτών, όπως λένε γνώστες της αγοράς, έρχεται ως μια φυσιολογική εξέλιξη, καθώς ανέκαθεν η Θεσσαλονίκη διέθετε όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, προκειμένου να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Η γεωπολιτική της θέση και η ιστορία της αποτελούν σημαντικά κίνητρα για τους επενδυτές και αυτό γιατί δυνητικά μπορεί απευθυνθεί πέρα από τα στενά όρια της Βόρειας Ελλάδας, στα Βαλκάνια αλλά και σε αγορές όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, αλλά και η Τσεχία.

«Δεν είναι λίγες οι αλυσίδες του λιανεμπορίου που ξεκινούν την είσοδό τους στην Ελλάδα από την αγορά της Θεσσαλονίκης. Η πόλη διαθέτει ένα μείγμα χρηστών που τους δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες. Στη Θεσσαλονικη έρχονται για τα ψώνια τους από άλλες πόλεις, αλλά και από τα Βαλκάνια. Η κινητικότητα που δημιουργείται στην πόλη προσφέρει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων», εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, o Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων εντοπίζουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Θεσσαλονίκη στους τομείς των logistics, των σύγχρονων γραφείων, της φιλοξενίας, αλλά και της κατοικίας. «Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ανάγκη για ανανέωση, αλλά και για επιπλέον αναπτύξεις του οικιστικού αποθέματος, γεγονός που εντοπίζεται από στελέχη κατασκευαστικών, αλλά και ξένων funds. Επίσης, με δεδομένο ότι η πόλη έχει αρχίσει να καταγράφει τουριστική άνοδο, προκύπτουν και ευκαιρίες στον τομέα των ξενοδοχείων», αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου.

Τη δική του άποψη για την επιλογή της Θεσσαλονίκης είχε εκφράσει πρόσφατα και ο Ρόνι Αλόνι, γενικός διευθυντής του ομίλου Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean, που εντάσσεται υπό την ομπρέλα του Ισραηλινού ομίλου Fattal. «Η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένα αεροδρόμιο που αναπτύσσεται, ενώ παράλληλα αποτελεί κι έναν εξαιρετικό συγκοινωνιακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», σημείωσε ο κ. Αλόνι, επισημαίνοντας τις πολύ σημαντικές προοπτικές του τομέα της φιλοξενίας στην πόλη.

Στα ατού της Θεσσαλονίκης είναι και το δυνατό εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό - εν δυνάμει, προσωπικό- που διαθέτει, γεγονός που έχουν επισημάνει σημαντικά στελέχη της Pfizer, στοιχειοθετώντας τους λόγους που είχαν επιλέξει την πόλη για την έλευση τους σε αυτή.