Skip to main content

Τα νταούλια των Ιταλών και η δυναμική της τουρκικής οικονομίας

Οι προειδοποιήσεις της Ρώμης, οι εκτιμήσεις του ΣΕΒ για την οικονομία, τα στοιχεία της Τουρκικής Ένωσης Εξαγωγέων Αιγαίου και το αλβανικό ομόλογο

Η Ρώμη αγρίεψε και απευθύνεται στην Ε.Ε.: «Αν μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή». Όταν τα έλεγε αυτά ο Α. Τσίπρας, με την προειδοποίηση στις αγορές ότι θα βαράει νταούλια και αυτές θα χορεύουν, γελούσαν όλοι για το φαιδρό του πράγματος, με την Ελλάδα να αποτελεί το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τώρα όμως, που λένε περίπου το ίδιο οι Ιταλοί, αυτοί μπορούν να βαράνε νταούλια και να χορεύουν οι αγορές, μια και πρόκειται για την τρίτη οικονομία της Ευρώπης, και στην κυβέρνησή της υπάρχουν πολιτικοί που εργάζονται για την Ιταλία, όσο κι αν θέλουν να τους δυσφημήσουν οι "προοδευτικοί".

Στην περίπτωσή τους, δεν είναι η Μέρκελ για να τους έχει ορντινάτσα όπως την κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά οι Ιταλοί μπορούν να την φοβίσουν, μια και οι ιταλικές τράπεζες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την γερμανική οικονομία, με τους Ιταλούς να ανακοινώνουν ότι αν φύγουν από την ΟΝΕ, η Γερμανία θα χάσει… 500 δισ. ευρώ. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται το νούμερο, και το μισό να είναι, δίνει ένα ισχυρό όπλο στους Ιταλούς να επιβάλουν τις απόψεις τους.

Όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ προβαίνει σε εκτιμήσεις για την οικονομία, θα έπρεπε οι κυβερνητικοί να έχουν τα αυτιά ολάνοιχτα, επειδή η ιδιωτική επιχειρηματικότητα είναι αυτή που τους επιτρέπει να διορίζουν τους συντρόφους τους στο Δημόσιο.

Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, είπε μεταξύ άλλων ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ευμετάβλητο και το κλίμα «έχει χαλάσει διότι έχουμε μπει σε προεκλογική διαδικασία και αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων δίνεται έμφαση σε μια παροχολογία ένθεν κακείθεν».

Αυτό το απλό και σαφές δεν το καταλαβαίνουν; Οι σταλινικοί, προφανώς και δεν το καταλαβαίνουν, οι άλλοι παριστάνουν πως όχι. Αυτή η παροχολογία είναι που έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία, που με τη σειρά της αποσυντόνισε και την ελληνική κοινωνία.

Η τουρκική οικονομία μπορεί να βρίσκεται σε διάλυση, αλλά έχει δυναμική, ώστε αν προσαρμοστεί ο Ερντογάν στις απαιτήσεις της αγοράς, μπορεί να επανέλθει. Και ο Ερντογάν, δεν είναι εχθρικός στην ιδιωτική οικονομία, μάλιστα δε σε κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό συνοδεύεται από πλήθος επιχειρηματιών.

Δείτε κάποια στοιχεία της Τουρκικής Ένωσης Εξαγωγέων Αιγαίου (EİB). Μεταξύ των 20 χωρών στις οποίες εξάγει, τον Σεπτέμβριο οι εξαγωγείς του Αιγαίου κατέγραψαν αύξηση στις 18 από αυτές, ενώ μείωση υπήρξε μόνο σε Βέλγιο και Ρουμανία. Το ρεκόρ στην αύξηση των εξαγωγών από την EİB καταγράφηκε στην Ινδία με ποσοστό 181%.

Και το πιο σημαντικό και θλιβερό συνάμα. Στη δεύτερη θέση, μετά την Ινδία, ακολουθεί η Ελλάδα με ποσοστό αύξησης των εξαγωγών 82%. Μπράβο μας στους Νεοέλληνες! Έκαναν οι Τούρκοι εισβολή και κατέχουν το 37% της Κύπρου, μας απειλούν καθημερινά με τραμπούκικο τρόπο, υποσκάπτουν με τους πράκτορες τους την ελληνική κυριαρχία στην Θράκη μας και εμείς πάμε και αγοράζουμε τουρκικά προϊόντα.

Αν εξακολουθήσουμε έτσι, θα μας περάσουν οι Βαλκάνιοι. Ομόλογο σε ευρώ εξέδωσε η Αλβανία, καταφέρνοντας να αντλήσει το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,55%. Ο Α. Τσίπρας είπε ότι οι διεθνείς αναταράξεις ανεβάζουν τα επιτόκια στα δικά μας ομόλογα; Οι αναταράξεις αυτές για την Αλβανία δεν ισχύουν;