Skip to main content

Γιατί η κυβέρνηση αναζητά μίνιμουμ συναίνεση - Τα ανοιχτά θέματα

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ειλημμένη: Να αποφευχθούν όσο είναι δυνατόν εξεταστικές επιτροπές και προανακριτικές.

Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις (Folli Follie, Καλογρίτσας κα) έφτασαν ή φτάνουν στη Βουλή προσεχώς, οι πληροφορίες επιμένουν πως η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ειλημμένη: Να αποφευχθούν όσο είναι δυνατόν εξεταστικές επιτροπές και προανακριτικές.

Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι σε αυτή τη φάση η πόλωση δεν συμφέρει την κυβέρνηση, διότι απλά συσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε μια εσωκομματική περιδίνηση, με τις τάσεις και τους πόλους να εμφανίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας ένα πολύ δυσάρεστο όσο κι αρνητικό περιβάλλον για τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Και ίσως γι' αυτό και οι τελευταίες εσωκομματικές διεργασίες, που λαμβάνουν χώρα στον Σύριζα (κίνηση «Ομπρέλα»), έχουν αναφορές κι εναντίον του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά. Διότι είναι κάτι που φέρνει σε αντικειμενικά δύσκολη θέση τον πρώην πρωθυπουργό.  

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει έναν επιπλέον λόγο που δεν θέλει την πόλωση σε αυτή τη φάση. Με μια σειρά από κρίσιμα εθνικά θέματα να είναι ανοικτά, δεν θα επιθυμούσε να προχωρήσει στην επίλυση τους χωρίς μια μίνιμουμ συναίνεση και ενώ έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Υπάρχουν όμως και μια σειρά από δευτερεύοντα ζητήματα που είναι ανοικτά κι απασχολούν την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, οι σχέσεις με την Εκκλησία. Στο πρωθυπουργικό γραφείο ακόμα δεν μπορούν να εξηγήσουν την πρόσφατη επίθεση στον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη από την Ιεραρχία.