Skip to main content

Γιατί οι τράπεζες προβληματίζουν ξανά τους δανειστές

Πρώτος φέρεται να ανέπτυξε τον προβληματισμό του σχετικά με τα αποτελέσματα των ελληνικών συστημικών τραπεζών ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ.

Πρώτος φέρεται να ανέπτυξε τον προβληματισμό του σχετικά με τα αποτελέσματα των ελληνικών συστημικών τραπεζών ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος, κατά την εδώ επίσκεψη του, μιλώντας στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι προβληματισμός, για τον ίδιο λόγο, υπάρχει και στους θεσμούς. Οι εκπρόσωποι τους εντοπίζουν το πρόβλημα κυρίως στη μειωμένη κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και στους χαμηλούς ρυθμούς μείωσης των κόκκινων δανείων, των περίφημων πλέον NPLs.

Η Voria.gr πληροφορείται ότι – μετά το θέμα των συντάξεων – αυτό ήταν το βασικό ζήτημα της πρώτης μεταμνημονιακής επίσκεψης του κουαρτέτου. Και στο πλαίσιο αυτό, έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων που θα πρέπει να παρουσιάσουν οι ελληνικές τράπεζες και ειδικότερα οι διοικήσεις τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για την τριετία 2019 - 2021. Την πιο κρίσιμη της εποχής μετά τα μνημόνια.

Και πάλι σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την πλευρά των δανειστών έχει να κάνει με τις δυνατότητες για την άντληση μακροπρόθεσμων κεφαλαίων από την αγορά ενόψει της ολοκλήρωσης του λεγόμενου Εποπτικού Έλεγχου Αξιολόγησης. Όσοι γνωρίζουν επιμένουν ότι τα ευρήματα του ελέγχου αυτού σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των προσφάτων τεστ αντοχής θα προσδιορίσουν τις τυχόν ανάγκες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Κάτι που όλοι απεύχονται, αλλά και όλοι φοβούνται την ίδια στιγμή.