Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
x

ΑΚΙΝΗΤΑ: ΓΙΑΤΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΟΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΠΟΡΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ

Αναμένεται έκρηξη του ενδιαφέροντος από Βαλκάνιους το επόμενο διάστημα - Σε ποιες περιοχές ψάχνουν ακίνητα, πόσα χρήματα διαθέτουν.

Την ώρα που οι τιμές πώλησης ακινήτων σε Σερβία και Βουλγαρία επιδίδονται σε ξέφρενο ράλι, η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης μοιάζει με επενδυτική όαση για τους εν δυνάμει αγοραστές που προέρχονται από τις εν λόγω χώρες.
 
Σέρβοι, Βούλγαροι και γενικότερα πολίτες των Βαλκανίων, με οικονομική επιφάνεια, αλλά και εταιρείες που εδρεύουν στις συγκεκριμένες χώρες… λοξοκοιτούν προς την Ελλάδα και δη τη Θεσσαλονίκη, λόγω μεγαλύτερης εγγύτητας, αναζητώντας ακίνητα που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ αλλά και κτήρια και αγροτεμάχια για την κατασκευή κατοικιών.

Όσοι αναζητούν διαμερίσματα στρέφονται, όταν ειδικά πρόκειται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, στην Παλιά και Νέα Παραλία, στο κέντρο της πόλης και στην Καλαμαριά. Οι ζητήσεις σε άλλες περιπτώσεις αφορούν απλά μια επενδυτική κίνηση, ενώ σε άλλες οι ενδιαφερόμενοι  αναζητούν το …δικό τους κεραμίδι στη Θεσσαλονίκη.  

Όσοι ενδιαφέρονται για την αγορά κτηρίων προσανατολίζονται στη δημιουργία ξενοδοχείων ή κατασκευής διαμερισμάτων μακροχρόνιας μίσθωσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές πώλησης του τμ στη Σερβία και δη στο Βελιγράδι έχουν εκτιναχθεί την τελευταία τριετία, κατά 40% με αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις το τμ να πωλείται έως και 14.000 ευρώ, όπως για παράδειγμα στη περιοχή Belgrade Waterfront, που αποτελεί τη νέα φουτουριστική εκδοχή της πόλης, με υπερσύγχρονα κτήρια υψηλής αισθητικής. Όπως λένε μεσίτες που γνωρίζουν την αγορά των Βαλκανίων και δη του Βελιγραδίου, αν η προαναφερθείσα τιμή του τμ αφορά μια συγκεκριμένη περιοχή, ακόμη και τα φτηνότερα ακίνητα δεν πωλούνται κάτω από 2.000 - 2.500 ευρώ το τμ. Και αυτό γιατί η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται την ώρα που λιγοστεύουν τα ακίνητα προς πώληση.

Την ίδια ώρα στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί κατά το ίδιο διάστημα κατά 30% με αποτέλεσμα συχνά να καθίστανται απαγορευτικές για τους εν δυνάμει επενδυτές.

Όπως εξηγεί o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος «η ζήτηση των Βαλκάνιων για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα έχει αρχίσει να επανακάμπτει. Αν δεν μεσολαβήσει κάποιο απρόσμενο γεγονός η τάση αυτή τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια. Οι τιμές πώλησης για παράδειγμα στο Βελιγράδι και τη Σόφια έχουν εκτιναχθεί με αποτέλεσμα για όσους διαθέτουν οικονομική ρευστότητα η αγορά της Θεσσαλονίκης να φαντάζει ιδανική. Ψάχνουν για καλά ακίνητα, δεν ισχύει αυτό που ίσχυε στο παρελθόν όταν η ζήτηση αφορούσε ακίνητα των 50.000 έως 100.000 ευρώ. Πλέον οι ζητήσεις είναι άνω των 100.000 ευρώ και φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ για μια κατοικία».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ