Skip to main content

Ευρωπαϊκό σήμα για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα

Ο μεγάλος φόβος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη μέρα των τραπεζών και μία καθόλου τυχαία δήλωση του Αντρέα Ενρία.

Η συζήτηση για την επόμενη μέρα στον ευρωπαϊκό και κατ' επέκταση και στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα έχει ξεκινήσει. Κι όλα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η πανδημία του κορωνοϊού λειτούργησε τελικά καταλυτικά, περίπου ως η λυδία λίθος των εξελίξεων που κυοφορούνται εδώ και καιρό. Η συζήτηση γίνεται κυρίως στο παρασκήνιο, αν και δεν λείπουν και οι δημόσιες παρεμβάσεις, που απλώς, όποτε γίνονται, επιβεβαιώνουν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο του λόγου το αληθές.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση; Μόλις προ ημερών ο επικεφαλής του SSΜ, Αντρέα Ενρία, σε συνέντευξη που έδωσε σε ισπανική εφημερίδα έφτασε στο σημείο να μιλήσει ανοικτά ακόμα και για «ενοποιήσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα που θα μπορούσαν να είναι μέρος της λύσης». Κατ' αυτόν τον τρόπο, το αφεντικό του SSM έδωσε σήμα για συγχωνεύσεις και αυξήσεις κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, καθώς ποτέ άλλοτε δεν λέχθηκε κάτι σχετικό, ανοικτά.

Οι πληροφορίες, που έρχονται τόσο από την Φρανκφούρτη όσο και από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η παρέμβαση Ενρία δεν έγινε τυχαία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος φόβος σε επίπεδο ΕΕ ότι εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών, στις οποίες διαπραγματεύονται διεθνώς οι τραπεζικές μετοχές, είναι πολύ εύκολο σε τρίτους να κάνουν δυναμική είσοδο στα μετοχικά τους κεφάλαια. Ο λόγος εν προκειμένω χωρίς να λέγεται αφορά στους Κινέζους.

Αυτός είναι κι ο λόγος που στο άμεσο μέλλον θα επιχειρηθεί να κλείσουν οι μαύρες τρύπες που κάνουν ακόμα πιο ευάλωτες τις ελληνικές τράπεζες. Εξετάζεται ακόμα και η λύση της bad bank. Εδώ να αναφερθεί πως όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά τέθηκε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να μην ήταν ιδιαίτερα ζεστός με την ιδέα. Σήμερα, είναι ο βασικός υπέρμαχος...